• Tepe Noktası
  • Posts
  • 🦠 Faydalı bakterilere zarar vermeyen antibiyotik geliştirildi

🦠 Faydalı bakterilere zarar vermeyen antibiyotik geliştirildi

TCMB net rezerv artışı, Kripto varlıklar ve hisse senedinde işlem vergisi detayları, Işık ile nesne oluştan özel yazıcı ve daha fazlası...

Günaydın.

11 Haziran Salı Tepe Noktası Bülteni’ni 7 dakikada okuyabilirsin.

Bugünün Türkiye gündeminde TCMB’nin net rezervindeki artış, Nisan ayında Türkiye’ye gelen uluslararası doğrudan yatırım ve Meclis’e sunulması kesinleşen kripto varlıklar ve borsa hisselerinde işlem vergisi detayları öne çıkıyor.

Teknoloji haberlerinde ise reçineyle ışığı birleştirerek saniyeler içinde nesne oluşturabilen özel yazıcıyı ve faydalı bakterilere zarar vermeyen antibiyotiği yazdık.

Keyifli okumalar.

🟢

USD/TRY

32,3526

%0,16

🟢

EUR/TRY

34,8685

%0,04

🟥

BIST 100

9.997,91

%-1,39

🟥

BIST 30

10.888,66

%-1,32

🟢

ALTIN

2.401,40

%0,79

🟥

BTC/USD

69.593,60

%0,06

  • BİST 100 endeksi, dünkü seansını yüzde 1,39 düşüşle, 9.997,91 puandan kapattı. Gün içerisinde en düşük 9.986,94, en yüksek 10.142,05 puanı gören BİST 100 endeksi, bir önceki seans kapanışının 141,06 puan altına indi.

TÜRKİYE GÜNDEMİ

TCMB’nin swap hariç net rezervi geçen hafta 6 milyar dolara yükseldi. 31 Mart seçimleri sonrası geçen 10 haftada yaşanan artış ise yaklaşık 72 milyar dolar olarak hesaplandı.

TCMB’nin ödemeler dengesi istatistiklerinin ardından Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), Rakamlarla Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Bülteni’ni yayınladı. Rapora göre, Nisan ayında Türkiye’ye 1 milyar 278 milyon dolar uluslararası doğrudan yatırım (UDY) gerçekleşti.

Haziran ayında Meclis’e sunulması planlanan yasa teklifiyle kripto varlıklar ve borsa hisselerinin alım satımında işlem vergisi alınması kesinleşti. Vergi paketinin bu hafta son şeklini alması beklenirken hisse alım satımında on binde 1 ila 3 arasında işlem vergisi, kripto varlıklarda ise yüzde 2 hizmet bedeli alınması öngörülüyor.

Türkiye Bankalar Birliği’nin açıklamasına göre kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe düşen kişi sayısı bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 42 artarak 602 bin oldu.

DÜNYA GÜNDEMİ

Piyasalara yönelik araştırmalar yürüten Frankfurt merkezli Sentix, Haziran ayına ilişkin Euro Bölgesi Genel Yatırımcı Güven Endeksi verilerini açıkladı. Buna göre Euro Bölgesi’nde yatırımcı güven endeksi Haziran’da 3,9 puan artarak Rusya-Ukrayna savaşı başlangıcından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Yaklaşık 5 yıl sonra ilk kez faiz indirimine giden Avrupa Merkez Bankası’nın bir sonraki faiz adımını ne zaman atacağı tartışılıyor. AMB Yönetim Kurulu Üyesi Peter Kazimir, Eylül ayının faiz kararı açısından kritik olacağını ve yeni bir faiz indirimi için Eylül’e kadar beklenmesi gerektiğini açıkladı.

ABD’de tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi, Mayıs ayında 0,1 puan azalarak yüzde 3,2’ye geriledi.

BİST

Türkiye İş Bankası (ISCTR) uluslararası piyasalarda 500 milyon dolar tutarında, 5 yıl vadeli sürdürülebilir eurotahvil ihraç etti. Ek olarak banka 562,7 milyon euro ve 442 milyon dolar tutarında 367 gün vadeli sendikasyon kredisi imzaladığını bildirdi.

Reeder Teknoloji (REEDR), ilk elektrikli aracı “reEV Classical” projesinin Türkiye pilot üretimini tamamladığını duyurdu.

Odine Solutions (ODINE), Libya Uluslararası Telekom Şirketi ile ses ağlarının dönüştürülmesi üzerine 3 yıllık dönem dahilinde 971.711 dolar bedelle iş birliği anlaşması imzaladığını açıkladı.

CVK Madencilik (CVKMD), Çanakkale’de içerisinde altın, gümüş ve bakır içeren 8,626 hektarlık maden sahalarının sahibi Orta Truva Madencilik’in %100’ünü satın aldığını bildirdi.

DÜNYA

Meta Platforms, Avrupa için dilsel, coğrafi ve kültürel referansları yansıtan özel bir yapay zeka teknolojisi üzerine çalıştığını açıkladı. Meta, AB’deki insanların Instagram ve Facebook platformlarında herkese açık olarak paylaşmayı seçtikleri içerikleri kullanarak büyük dil modellerini eğitecek.

Bilgi teknolojileri hizmetleri sağlayıcısı Cognizant Technologies, dijital mühendislik firması Belcan’ı yaklaşık 1,3 milyar dolara satın alacağını açıkladı.

MIT ve Teksas Üniversitesi’nden araştırmacılar, hareketli parçalara ihtiyaç duymayan ve özel bir reçineyle ışığı birleştirerek saniyeler içinde nesneler oluşturabilen bir cihaz icat ettiler. Bu çip tabanlı 3D yazıcı, silikon fotonik ve fotokimyayı bir araya getiriyor. Milimetre boyundaki bir çip, ayarlanabilir ışık demetleri yayarak reçine havuzuna ışık gönderiyor. Bu özel reçine, belirli bir dalga boyundaki ışıkla temas ettiğinde hemen sertleşiyor. Geleneksel 3D yazıcılardaki gibi hareketli parçalar yerine çipin üzerindeki minik optik antenler ışık demetini kontrol ediyor. Bu sayede 2D ve 3D şekiller saniyeler içinde basılabiliyor. Teksas Üniversitesi’ndeki ekip, görünür ışık dalga boyları ile hızla sertleşebilen özel reçineler geliştirdi. Araştırmacılar, uzun vadede bu sistemi bir reçine tankının altına yerleştirip görünür ışıkla 3D hologram oluşturmayı ve tek bir adımda bir nesneyi tamamen kürlemeyi hedefliyorlar.

Illinois Üniversitesi’ndeki bilim insanları, faydalı bakterilere zarar vermeyen bir antibiyotik geliştirdiler. Bugüne kadar kullanılan antibiyotiklerin hepsi, vücuda girdikten sonra faydalı ya da zararlı olmasına bakmaksızın tüm bakterileri yok ediyordu. Bu da antibiyotik kullanımıyla birlikte bağırsak florasında bozulmalar başta olmak üzere pek çok sorunu da beraberinde getirebiliyor. Zaman zaman antibiyotiklerin bu etkisi, bakterilerin yarattığı zarardan daha fazla zarar verebiliyor. Araştırmacılar ise geliştirdikleri lolamicin adlı antibiyotik ile bu sorunu çözmeyi vaat ediyor. Yapılan çalışmalarda lolamicin’in akut kansızlığı ve kan enfeksiyonlarını tedavi etmeyi başardığı ve bu sırada bağırsak mikrobiyomuna hiçbir zarar vermediğini görüldü. Araştırmacılar bu antibiyotiği daha da geliştirmek ve insanlı testlerde kullanmak üzere çalışmalarını sürdürüyorlar. Aynı zamanda bakterilerin lolamicine direnç geliştirmemelerini sağlamak için çalışmalar da devam ediyor.

Yarın görüşmek üzere.