- Tepe Noktası
- Posts
- 🎁🎊 Kamuda tasarruf ve verimlilik paketi bugün açıklanacak!
🎁🎊 Kamuda tasarruf ve verimlilik paketi bugün açıklanacak!
Kripto varlıklara ilişkin kanun teklifi, ABD'nin Çin'e yeni yaptırımları, haftanın halka arzları ve daha fazlası...
Günaydın.
13 Mayıs Pazartesi Tepe Noktası Bülteni’ni 8 dakikada okuyabilirsin.
Türkiye gündeminde, bugün açıklanması beklenen kamuda tasarruf ve verimlilik paketi ve bu hafta Ak Parti’nin Meclis Başkanlığına sunması beklenen kripto varlıklara ilişkin kanun teklifi var. Dünya gündeminde ise son zamanlarda sık sık okuduğumuz ABD’nin Çin’e yönelik yeni yaptırımları bulunuyor.
Borsa İstanbul’da bu hafta bir yeni şirket daha halka arz olacak.
Bugünün teknoloji haberlerinde ise ilaç geliştirme ve araştırma süreçlerine önemli katkılar sağlayacağı düşünülen Google DeepMind’ın biyolojik tahmin aracı AlphaFold’un yeni sürümünü ve yapay zeka modellerinin bizi nasıl ve neden kandırdığını yazdık.
Keyifli okumalar.
🟢 | USD/TRY | 32,2167 | %0,03 |
🟥 | EUR/TRY | 34,7364 | %-0,36 |
🟥 | BIST 100 | 10.218,58 | %-0,49 |
🟥 | BIST 30 | 11.059,39 | %-0,78 |
🟢 | ALTIN | 2.447,36 | %0,12 |
🟢 | BTC/USD | 61.221,30 | %0,67 |
BİST 100 endeksi, Cuma günü seansı yüzde 0,49 düşüşle, 10.218,58 puandan kapattı. Gün içerisinde en düşük 10.218,58, en yüksek 10.364,60 puanı gören BİST 100 endeksi, bir önceki günkü kapanışının 50.00 puan altına indi. Endeksin dolar bazında değeri ise 317.24$ seviyesinde bulunuyor.
TÜRKİYE GÜNDEMİ
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugün kamuda tasarruf ve verimlilik paketini açıklayacaklarını belirtti. Gözlerimiz bugün Şimşek’in açıklamasında olacak.
Ak Parti bu hafta içi Meclis Başkanlığı’na kripto varlıklara ilişkin kanun teklifini sunacak. Yapılacak düzenlemeyle kripto varlıkların alım satıma konu edildiği platformların SPK tarafından lisanslanması ve SPK düzenleme ve denetimi kapsamına alınmasını hedefleniyor. Teklifte, platformlarda müşteriler adına tutulan nakit ve kripto varlıkların saklanması, platformlar ve müşteriler arasındaki ilişkiler ile uygulanacak yaptırım ve cezalar yer alacak.
Fitch ve S&P’den sonra Japon derecelendirme kuruluşu JCR da Türkiye’nin kredi notu ve görünümünü yeniden değerlendirdi. JCR Türkiye’nin kredi notunu “BB” olarak teyit ederken kredi notu görünümünü ise “negatif”ten “durağan”a yükseltti.
Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı kararıyla sanayi işbirliği projelerinin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar değiştirildi. Bu kapsamda Türk lirası üzerinden yapılan sözleşmelere artırımlı fiyat farkı ve süre uzatımı imkanı tanınabilecek.
DÜNYA GÜNDEMİ
ABD, Çin’e yönelik yaptırımlarını her geçen gün daha da genişletiyor. Çin’in temiz enerji ürünlerine yönelik ihracatını artırdığına dair işaretler sonrasında ABD, önümüzdeki günlerde Çin’den ithal edilen temiz enerji ürünlerine yönelik gümrük vergilerini artırmaya hazırlanıyor. Bu kapsamda Çin menşeli elektrikli araçlara uygulanan verginin yaklaşık 4 katına çıkacağı belirtiliyor. 14 Mayıs’ta açıklanması beklenen yeni tarifeler, Çin menşeli kritik mineralleri, güneş enerjisi ürünlerini ve bataryaları etkileyecek.
ABD Hazine Bakanlığı, Nisan ayına ilişkin bütçe dengesi raporunu yayınladı. Rapora göre federal hükümet, bu yıl %19’luk bir artışla 210 milyar dolar fazla verdi. Bu rakam geçtiğimiz yıl 176 milyar dolardı.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, İsrail’in kredi notunu A2 olarak teyit ederken kredi notu görünümünü “negatif” olarak bıraktı.
BİST
SPK, Hareket Proje Taşımacılığı ve Yük Mühendisliği’nin halka arzını onayladı. 15-16-17 Mayıs tarihlerinde 70 TL fiyat ile halka arz olacak şirketin HRKET kodu ve bireysele eşit dağıtım yöntemiyle talep toplayacak. Hareket Proje Taşımacılığı’nın halka arz büyüklüğü ise 1,6 milyar TL olarak belirlendi.
Aselsan (ASELS), Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile Sınır Güvenliği ve İç Güvenliğe yönelik mevcut projeye ilişkin sözleşme değişikliği imzalayarak 30 milyon dolar tutarında ilave güvenlik sistemleri siparişi aldı.
Kontrolmatik Teknoloji (KONTR), Kontrolmatik Technologies Inc., Pomeha Energy Storage Technologies Inc. ve Siemens Industry Inc. arasında mutabakat zaptı imzalandığını duyurdu. Anlaşma kapsamında tarafların daha sürdürülebilir bir enerji sistemine geçişi sağlamak için sürdürülebilir bir küresel batarya ekosistemi oluşturması hedefleniyor.
Bor Şeker (BORSK), yaptığı yeni ekstraksiyon ünitesi yatırımı ile günlük pancar işleme kapasitesini yükselttiğini ve projenin maliyetinin 12 milyon euro olduğunu bildirdi.
Tureks Turunç Madencilik (MARBL), Afyonkarahisar’da bulunan merkez fabrikasının çatısına güneş enerji santrali kurulumunun tamamlandığını açıkladı.
DÜNYA
İngiliz petrol şirketi BP, elektrikli araç üreticisi Tesla’nın elektrikli araç şarj ekibini dağıtmasının ardından elektrikli şarj birimini ABD’de genişletmeye istekli olduğunu açıkladı.
Alibaba’nın bulut birimi Alibaba Cloud, giderek artan yapay zeka talebini karşılamak için büyük dil modelinin en son sürümünü yayınladı. Yeni sürümün önceki sürüme göre muhakeme, kod anlama ve metinsel anlamada kayda değer ilerlemelere sahip olduğu belirtildi.
Novavax, Fransız ilaç üreticisi Sanofi ile şirketin Covid aşısını önümüzdeki yıldan itibaren ticarileştirmek ve koronavirüs ve gribi hedefleyen kombinasyon aşıları geliştirmek için anlaşma imzaladı.
Google DeepMind, 2020’de piyasaya sürdüğü biyoloji tahmin aracı AlphaFold’un geliştirilmiş bir versiyonunu yayınladı. Bu versiyon, önceki versiyondaki protein yapılarını tahmin etme yeteneğini aşarak biyolojik yaşamın neredeyse tüm öğelerinin yapılarını da tahmin edebiliyor. DeepMind, AlphaFold 3’ün ilaç keşfi için gerekli olan DNA, RNA ve ligandlar gibi moleküllerin yapılarını da tahmin edebildiğini söylüyor. Aracın bir önceki versiyonu olan AlphaFold 2, insan kalbinin haritasını daha net çıkarmamıza, antimikrobiyal direnci modellememize ve nesli tükenen kuşların yumurtalarını tanımlamamıza yardımcı olmuştu, Alpha Fold 3’ün ise bilime ne tür gelişmeler getireceğini yakında göreceğiz.
Geçtiğimiz günlerde yayınlanan yeni bir çalışma, yapay zeka modellerinin insanları kandırmakta her geçen gün daha da iyiye gittiğini gösteriyor. Aslında yapay zeka sistemleri insanlara karşı dürüst olmaları için geliştirilse de insanları kandırmaya yönelik numaraları eğitim materyallerinden öğreniyorlar. Sonrasında da insanları kandırmak onları ikna etmekten daha kolay olduğu için bu yolu seçiyorlar. Peter S. Park’ın baş yazar olduğu çalışma iki kısımda gerçekleştirildi. Bunlardan birinde ChatGPT gibi genel amaçlı modeller ve diğerinde de Meta’nın CİCERO modeli gibi özel amaçlı modeller incelendi. Diplomacy isimli oyunda CİCERO yalanları, entrikaları ve diğer oyunculara ihanet etmesiyle dikkat çekerken GPT-4 ise CAPTCHA testini geçebilmek için görme bozukluğu olduğunu söyledi. Hedefine en kolay yoldan ulaşmaya odaklanan yapay zeka modelleri için doğruluk ve güvenilirlik konusunda biraz daha şüpheci davranmakta fayda var. Araştırmacılar da çalışmada kanun yapıcıların aldatıcı yapay zeka modellerine karşı daha sıkı bir denetim gerçekleştirmelerini öneriyor.
Yarın görüşmek üzere.