🪙 Kripto ve hisse senedine vergi geliyor...

Yapay Zekanın Risklerine Yönelik Açık Mektup, Fast Katman Servisinin devreye alınması, Starship fırlatma testi ve daha fazlası...

Günaydın.

6 Haziran Perşembe Tepe Noktası Bülteni’ni 10 dakikada okuyabilirsin.

Bugünün Türkiye gündeminde 2 milyon işlem limitiyle Fast Güvenli Ödeme İşlemi Katman Servisinin devreye alınması, Nisan ayında Türkiye’nin altın alımında birinci olması ve Mehmet Şimşek’in kripto varlıklar ve hisse senedinde vergi çalışmalarına yönelik açıklaması öne çıkıyor.

Teknoloji haberlerinde ise OpenAI ve Google DeepMind çalışanlarının yapay zekanın tehlikelerine yönelik yayınladıkları açık mektup dikkat çekiyor. Ayrıca Elon Musk’ın Mars’ı kolonileştirme planında önemli yeri olan Starship roketinin bugün yapılacak fırlatma testini ve Warwick Üniversitesi’nin Süpernova araştırmaları için yapay zeka kullanımını yazdık.

Keyifli okumalar.

🟢

USD/TRY

32,2444

%0,09

🟢

EUR/TRY

35,1271

%0,18

🟥

BIST 100

10.350,96

%-0,13

🟢

BIST 30

11.310,29

%0,17

🟢

ALTIN

2.441,48

%0,19

🟢

BTC/USD

71.203,90

%0,94

  • BİST 100 endeksi, dünkü seansını yüzde 0.13 düşüşle, 10,350.96 puandan kapattı. Seans içerisinde en düşük 10,239.60, en yüksek 10,434.66 puanı gören BİST 100 endeksi, bir önceki seans kapanışının 13.60 puan altına indi. Endeksin dolar bazında değeri ise 318.36$ seviyesinde bulunuyor.

TÜRKİYE GÜNDEMİ

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, onay gerektiren ödeme işlemleri için FAST Güvenli Ödeme İşlemi Katman Servisi’ni devreye aldı. Sistem ilk aşamada 2 milyon TL işlem limiti ile kullanılabilecek. Servis, öncelikli olarak 2. el araç alım-satım işlemleri olmak üzere, işlemdeki taraflara güvence sağlanmasına ihtiyaç duyulan farklı iş modellerinde kullanılabilecek.

 Emeklilere bayramda verilen 3 bin TL tutarındaki emekli ikramiyesinin 10-14 Haziran tarihleri arasında hesaplara yatacağı açıklandı.

Nisan ayının en çok altın stoklayan merkez bankaları belli oldu. Verilere göre Türkiye, Nisan ayında açık ara tüm ülkeleri geride bırakarak altın alımında dünya birincisi oldu.

TCMB Başkanı Fatih Karahan, ihracatçıya getirilen döviz gelirlerinin yüzde 40’ının Merkez Bankası’na satılması zorunluluğunun devam edeceğini ancak oran konusunun yeniden değerlendirilebileceğini söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kripto varlıklar ve hisse senedinde vergi çalışmalarına yönelik bilgi verdi. Şimşek, kazanca dayalı vergilendirme öngörmediklerini ve gündemlerinde sınırlı bir işlem vergisi olduğunu belirtti.

DÜNYA GÜNDEMİ

Birleşmiş Milletler (BM), 97 trilyon dolarla rekor kıran küresel kamu borcu konusunda uyarıda bulundu ve özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki kalkınmayı etkileyen “endişe verici artışa” karşı uluslararası finans sisteminde acil reform çağrısı yaptı.

Euro Bölgesi’nde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), Nisan ayında aylık bazda yüzde 1 geriledi. Beklenti yüzde 0,6 düşüş seviyesindeydi.

Reuters anketine katılan ve genellikle doların aşırı değerli olduğu konusunda hemfikir olan döviz stratejistlerine göre, Fed’in faiz indirimine başlamasıyla doların yakın geçmişteki gücünün önümüzdeki 12 ay içerisinde zayıflayacağı tahmin ediliyor. Ayrı bir Reuters anketi ise, enflasyonun en azından 2025'in sonlarına kadar Fed'in yüzde 2 hedefinin üzerinde seyredeceğini göstererek doların uzun bir süre daha güçlü kalması riskini ortaya koydu.

Avustralya İstatistik Bürosu (ABS) tarafından açıklanan verilere göre, Avustralya ekonomisi ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 1,1 büyüdü. Ekonomistler yüzde 1,2’lik bir büyüme bekliyorlardı. Çeyrek bazında Avustralya'nın GSYH'si yüzde 0,1 arttı; bu rakam ise beklenenin yüzde 0,2'nin altında kaldı.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Çin’den Rusya’ya yapılan ihracatın artmasından endişe duyduğunu belirtti.

BİST

Türkiye İş Bankası, yurt dışında ihraç edilmek üzere dolar cinsi sürdürülebilir tahvil ihracı için Abu Dhabi Commercial Bank, Citi, Emirates NBD Capital, ING, MUFG, SMBC Nikko ve Standard Chartered Bank’ı yetkilendirdiğini duyurdu.

Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance’in 2024 yılı “Turkey100 - Türkiye’nin en Değerli Markaları” araştırmasında Türk Hava Yolları zirvedeki yerini korudu. 2018’den bu yana birinci sırada yer alan THY, 2024 yılında 1 milyar 985 milyon dolarlık marka değeri ile Türkiye’nin en değerli markası oldu.

Kuzey Boru (KBORU), 4 Haziran’da HDPE100 ve Koruge Boru satış sözleşmelerini imzaladığını duyurdu. Bu kapsamda yurt içinde toplam 108.645.000 TL değerinde Altyapı İçme Suyu ve Kanalizasyon Yapımı Boru Alım İşi için sözleşme imzalanırken yurt dışında ise İtalya ve Gürcistan ile toplamda 337.654 dolar tutarında sözleşme imzalandı.

PC İletişim (PCILT), İlbak Holding A.Ş. bünyesinde yer alan ve yeniden Türkiye’de yayın hayatına başlayacak olan CNBC-e markasının tanıtımına yönelik medya planlama ve satın alma sözleşmesi imzaladığını bildirdi.

Vestel Elektronik (VESTL), bağlı ortaklığı Vestel Holland’ın Cylinda AB’nin satın alınması işlemlerini tamamladığını duyurdu.

CW Enerji (CWENE), yurt içinde yerleşik müşterisi ile güneş paneli ürünü için toplamda 1,52 milyon dolar tutarında ürün satışı konusunda anlaşma yaptığını açıkladı.

DÜNYA

BlackRock, Citadel Securities ve diğer yatırımcılar, New York Menkul Kıymetler Borsası (NYSE) ve Nasdaq’a alternatif yeni başlayan bir Teksas borsasını destekliyor. Borsanın CEO’su James Lee’nin LinkedIn gönderisine göre Teksas Menkul Kıymetler Borsası 120 milyon dolar topladı ve kayıt belgelerini ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na sunmayı planlıyor.

Çin’de, aralarında elektrikli araç şirketleri BYD ve Nio’nun yanı sıra devlete ait Chongqing Changan Automobile ve SAIC Motor’un da bulunduğu dokuz yerel otomobil üreticisinin otonom sürüş teknolojisini belirli yollarda test etmesine onay verildi.

Tesla, bu yıl çip devi Nvidia’nın donanımlarını satın almak için 3 milyar ile 4 milyar dolar aralığında harcama yapmaya hazırlandığını açıkladı.

OpenAI ve Google DeepMind çalışanları yayınladıkları açık mektupla herkesi ileri yapay zeka teknolojilerinin riskleri hakkında uyardı. 7 eski ve 4 mevcut OpenAI çalışanı ile 1 eski ve 1 mevcut Google DeepMind çalışanı tarafından imzalanan açık mektupta yapay zeka teknolojilerinin potansiyel riskleri ve bu risklerin yönetimi konusundaki ciddi endişeler dile getiriliyor. Mektupta yapay zeka teknolojilerinin mevcut eşitsizlikleri daha da derinleştirebileceği, manipülasyon ve yanlış bilgilendirmenin yayılmasına yol açabileceği ve otonom yapay zeka sistemlerinin kontrolünün kaybedilmesi durumunda insanlığın yok olmasına kadar gidebilecek tehditlerin oluşabileceği vurgulanıyor. Şirketlerin bu riskleri kabul ettiğini belirten çalışanlar, mevcut kurumsal yönetim yapılarının bu sorunları çözmede yetersiz olduğunu ve şirketlerin risk seviyeleri hakkında bilgi paylaşmaktan ve denetimden kaçınmak için güçlü mali imkanları bulunduğunu belirtiyor. Çalışanlara göre, hükümetlerin denetim eksikliği nedeniyle oluşturulan geniş gizlilik anlaşmaları da risklerin dile getirilmesini engelliyor. İlgili mektuba buradan erişebilirsiniz.

Elon Musk’ın Mars’a yönelik hedeflerinin önemli bir ayağı olan Starship roketinin dördüncü fırlatma testi bugün yapılacak. Bugüne kadar yapılmış en büyük roket olan 120 metre uzunluğundaki uzay aracı, Elon Musk’ın Mars’ı kolonileştirme hedefi için kritik bir yerde duruyor. Mart ayında yapılan bir önceki testte Starship yörüngeye ulaşmış ancak dönüşte parçalanmıştı. SpaceX, geçtiğimiz hafta roketin ve güçlendiricisinin fırlatılmasını sağlayacak yakıt olan sıvı oksijen ve sıvı metan ile doldurulduğu provayı başarıyla tamamladı. Dördüncü uçuş denemesinde SpaceX, hem Starship roketini hem de Super Heavy güçlendiricisini başka bir uçuş için yeniden kullanmak üzere geri getirmeye çalışacak. SpaceX yaptığı açıklamada, yeni fırlatma denemesi kapsamında güvenliği artırmak için çeşitli yazılım ve donanım yükseltmelerinin yanı sıra roketin uçuşunun son aşamasında başarılı olabilmesi için operasyonel değişiklikler yapıldığını belirtti.

Warwick Üniversitesi’nde yürütülen bir çalışma kapsamında araştırmacılar kozmik patlamaları analiz etmek için yapay zekadan destek alıyor. Çalışma kapsamında süpernova adı verilen, kalsiyum ve demir gibi elementleri evrene geri salan yıldız patlamalarının simülasyonlarını yapmak için makine öğreniminden faydalanılacak. Araştırmanın baş yazarı Dr. Mark Magee, bir modelin oluşturulmasının şu anda 90 dakikaya kadar sürdüğünü ancak yapay zekanın binlerce süpernova modelinin bir saniyeden kısa sürede oluşturulmasına olanak sağlayacağını söylüyor. Araştırmacılar, yapay zekanın aynı zamanda araştırmayı daha doğru sonuç verecek hale getireceğini ve hangi modellerin gerçek hayattaki patlamalarla eşleşeceğinin belirlenmesine yardımcı olacağını belirtiyor.

Yarın görüşmek üzere.