• Tepe Noktası
  • Posts
  • 📉OECD, Türkiye’nin 2024 büyüme tahminini aşağı çekti

📉OECD, Türkiye’nin 2024 büyüme tahminini aşağı çekti

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantılarında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yatırımcılara beklenti listesi sundu, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda konuştu ve daha fazlası

Günaydın.

26 Eylül Perşembe Tepe Noktası Bülteni’nde bugün;

New York'ta gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantılarında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yatırımcılara gelecek yıl için belirlediği beş kriteri içeren bir beklenti listesi sundu. Enflasyonun yüzde 20’nin altında, cari açığın yüzde 2’nin altında ve bütçe açığının yüzde 3’ün altında olacağı öngörüldü.

OECD, Türkiye’nin 2024 büyüme tahminini 0,2 puan aşağı çekerek yüzde 3,2, 2025 tahminini ise 0,1 puan düşürerek yüzde 3,1 olarak belirledi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda uluslararası mekanizmaların işlevselliğini artırmanın önemini vurguladı. Guterres, BM ve Bretton Woods sisteminin 21. yüzyılda karşılaştığı zorluklara karşı birlikte yanıt üretme gerekliliğini belirtti.

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), "Küresel Borç Monitörü" raporuna göre, küresel borç tutarı 2023'ün ilk yarısında 2,1 trilyon dolar artarak 312 trilyon dolara ulaştı.

Sermaye Piyasası Kurulu; Bin Ulaşım ve Akıllı Şehir Teknolojileri A.Ş.'nin halka arz başvurusunu onayladı.

Keyifli okumalar.

Merhaba 👋

Referans programına nasıl katılacağınızla ilgili çok soru aldığımız için açıklamak istedik. Size gelen bültenin en altındaki referans bölümünde, aşağıdaki görseldeki gibi kırmızı çerçeve içinde yer alan linki arkadaşlarınıza göndereceksiniz. Arkadaşlarınız bültene bu link üzerinden kaydolduklarında sizin sayacınız da saymaya başlayacak ve 5 olduğunda kitap ödülünüzü kazanacaksınız.

Tepe Noktası ile kazanmak işte bu kadar basit! 👌

🟢

USD/TRY

34,1563

%0,14

🔴

EUR/TRY

38,0292

%-0,36

🔴

BIST 100

9,891.00

%-1,38

🟢

BIST 30

11.068,41

%-1,12

🟢

ALTIN

2.921,82

%0,25

🔴

BTC/USD

63.274,40

%-1,60

  • BİST 100 endeksi, günü yüzde 1.38 düşüşle, 9,891.00 puandan kapattı. Gün içerisinde en düşük 9,886.49, en yüksek 10,064.06 puanı gören BİST 100 endeksi, dünkü kapanışının (138.73) puan altına indi. Endeksin dolar bazında değeri ise 289.63$ seviyesinde bulunuyor.


TÜRKİYE GÜNDEMİ

Her yıl Eylül ayında New York'ta gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantıları, Türkiye için önemli fırsatlar sunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uluslararası yatırımcılarla yaptığı kapalı toplantının verimli geçtiği ve aradaki diyalogun geliştiği belirtildi. Türk-Amerikan İş Konseyi tarafından düzenlenen iki toplantıda, yatırımcıların önceki yılki kuşkularının azaldığı gözlemlendi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yatırımcılara gelecek yıl için belirlediği beş kriteri içeren bir beklenti listesi sundu. Enflasyonun yüzde 20’nin altında, cari açığın yüzde 2’nin altında ve bütçe açığının yüzde 3’ün altında olacağı öngörüldü. Toplantılarda asgari ücret gibi konulara da değinildi; Bakan Şimşek, enflasyona uyumlu bir yaklaşım sergileneceğini ifade etti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan da yatırımcılara OVP ve atılan adımlar hakkında bilgi verdi.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), küresel ekonomik büyüme tahminini bu yıl için 0,1 puan artırarak yüzde 3,2 olarak revize etti. Bu artış, dezenflasyon sürecinin devam etmesi, reel gelirlerin iyileşmesi ve para politikasının daha az kısıtlayıcı olmasının etkisiyle destekleniyor. ABD, Brezilya, Hindistan ve Birleşik Krallık gibi ülkelerde güçlü büyüme gözlemlenirken, bazı ekonomilerde zayıf büyüme sürüyor.

OECD, Türkiye’nin 2024 büyüme tahminini 0,2 puan aşağı çekerek yüzde 3,2, 2025 tahminini ise 0,1 puan düşürerek yüzde 3,1 olarak belirledi. Türkiye'de enflasyonun bu yıl ve 2025 boyunca çift haneli rakamlarda kalacağı öngörülüyor. OECD, enflasyon hedeflerine ulaşılması için sıkı parasal duruşun devam etmesini tavsiye ediyor. Ayrıca, jeopolitik ve ticari gerilimlerin ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulunuldu.

DÜNYA GÜNDEMİ

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda uluslararası mekanizmaların işlevselliğini artırmanın önemini vurguladı. Guterres, BM ve Bretton Woods sisteminin 21. yüzyılda karşılaştığı zorluklara karşı birlikte yanıt üretme gerekliliğini belirtti. Geleceğin Zirvesi’nin bu zorluklarla başa çıkma amacıyla atılan ilk adımlardan biri olduğunu ifade etti ve finans, iklim değişikliği ile güçlü küresel kurumların ön plana çıktığını söyledi.

Uluslararası finans kurumlarının az gelişmiş ülkelere daha adil hizmet vermesi gerektiğine dikkat çeken Guterres, IMF ve Dünya Bankası'nın katkılarını takdir etti fakat kaynakların artırılması ve daha adil dağıtılması gerektiğini vurguladı. G20 ülkelerinin bu konularda güçlü adımlar atma niyetinde olduğunu belirten Guterres, toplantıyı düzenleyen Brezilya’ya teşekkür ederek, BM kurumlarının reformu ve Güvenlik Konseyi'nin daha temsili hale getirilmesi çağrısında bulundu.

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), "Küresel Borç Monitörü" raporunu yayımladı. Rapora göre, küresel borç tutarı 2023'ün ilk yarısında 2,1 trilyon dolar artarak 312 trilyon dolara ulaştı. Bu artış, geçen yılın aynı dönemindeki 8,4 trilyon dolarlık artışın önemli ölçüde altında kaldı. Küresel borç artışının büyük kısmı Çin ve ABD'den kaynaklanırken, Hindistan, Rusya ve İsveç de etkili oldu. Ancak birçok Avrupa ülkesi ve Japonya'da borçta belirgin bir düşüş gözlemlendi.

Gelişmiş ekonomilerin toplam borcu 210,5 trilyon dolara, gelişmekte olan piyasalardaki borç ise 101,3 trilyon dolara ulaştı. Hane halkı borçları 59,6 trilyon, finansal olmayan şirketlere ait borçlar 89,6 trilyon, kamu borçları 91,7 trilyon ve finansal sektör borçları 70,9 trilyon dolara yükseldi. Türkiye'de ise hane halkı borçları GSYH'ye oranı yüzde 10,2, finansal olmayan şirketler yüzde 42,8, kamu borçları yüzde 29,2 ve finansal sektör borçları yüzde 16,7'ye geriledi. Raporda, küresel kamu borcunun 2030'da 145 trilyon dolara, 2050'de ise 440 trilyon dolara yükselebileceği öngörülüyor.

BİST

#PKART - Yeni İş İlişkisi Sipay Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri ile toplam değeri 4.500.000 Euro olan uzun vadeli akıllı kart ve kişiselleştirme satış anlaşması imzalandı.

#MIATK - İyi Niyet Anlaşması İtalya merkezli Tera Srl ile Edge Computing, Yapay Zeka, Enerji ve Uzay & Havacılık alanlarında iş birliği yapmak amacıyla İyi Niyet Anlaşması ve Gizlilik Sözleşmesi imzalandı. Söz konusu iş birliği, özellikle AB fonlama programlarındaki fırsatlar olmak üzere, Dünya Bankası, Asya Kalkınma Bankası ve EBRD gibi bütün uluslararası proje fırsatlarını değerlendirmeye yönelik tasarlandı.

#OBAMS - Fason Üretim Anlaşması Hendek tesisinde meydana gelen patlama nedeniyle oluşan eksik kapasitenin giderilmesi amacıyla Mısır'da bulunan 5 ayrı tesisle fason üretim anlaşması yapıldı. Bu anlaşmalar neticesinde şirketin üretiminde herhangi bir ciro kaybının yaşanmaması öngörülüyor.

#PEHOL - ABD'de Şirket Kurulumu Şirketin 2025 yılının Mart ayı sonu itibarıyla iştirak oranı %22'ye yükselecek olan HMS Health; yurt dışı yatırım stratejisi çerçevesinde ABD'de unvanı AutoTrainBrain, Inc. Delaware C Corporation olan şirketin kuruluş çalışmalarını tamamladı.

#DCTTR - Yeni İş İlişkisi Yurt içinde yerleşik bir müşteriye 95.901.199 TL+KDV tutarında mısır satışı gerçekleştirildi.

#SEGMN - Meyve ve Sebze İşleme Tesisi Kapasite Artırımı Afyon'da bulunan Meyve ve Sebze İşleme ile Soğuk Hava Tesisinde kapasite artırım kararı alındı. Meyve ve sebze işleme kapasitesi 2,7 katına çıkartılacak. Söz konusu yatırımların maliyetinin 43.719.000 TL olması ve 2024'ün son çeyreğinde tamamlanması planlanıyor. Yatırımlar ile ilgili alımlar Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yapılacak.

#ARDYZ - Yeni İş İlişkisi TOBFED Türkiye Araç Satış Sonrası Hizmetler Federasyonu ile E-Dönüşüm Çözümlerine (e-Fatura, e-Arşiv, e-İrsaliye, e-Defter vb) yönelik hizmetlerin kullandırılması ile ilgili İş Birliği Protokolü İmzalandı.