• Tepe Noktası
  • Posts
  • 🧿 Suriye’de savaş bitti: 61 yıllık Baas rejimi çöktü

🧿 Suriye’de savaş bitti: 61 yıllık Baas rejimi çöktü

Çöküşün Türkiye'ye olası etkileri, Dış finansmana erişim kolaylaşıyor, Yıl bitmeden iki yeni halka arz yapılacak ve daha fazlası

Günaydın.

9 Aralık Pazartesi Tepe Noktası Bülteni’nde bugün;

  • Suriye'de 61 yıllık rejim çöktü

  • Mahfi Eğilmez rejim değişikliğini ve Türkiye’ye olası etkilerini değerlendirdi

  • Bakan Şimşek: Dış finansmana erişim kolaylaşıyor

  • Dünya Bankasının Türkiye'nin ekonomi politikalarına güveni tam

  • Çağdaş Cam ve Sümer Varlık Yönetimi halka arz oluyor

  • Geçtiğimiz hafta yatırım araçlarının performansı

Bu hafta piyasalarda takip edilecek veriler;

  • Yurt içinde işsizlik oranı, sanayi üretimi ve ödemeler dengesi,

  • Yurt dışında Japonya'da büyüme, sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı, Çin'de enflasyon, ABD'de enflasyon ile Avrupa Merkez Bankasının (ECB) faiz kararı

Keyifli okumalar.

🔴

USD/TRY

34,77

%0,27

🟢

EUR/TRY

36,78

%-0,07

🟢

BIST 100

10,081.00

%1,46

🟢

BIST 30

11.089,02

%1,38

🔴

ALTIN

2943,08

%0,29

🟢

BTC/USD

99.776,31

%0,09

  • BİST 100 endeksi, günü yüzde 1.46 artışla, 10,081.00 puandan kapattı. Gün içerisinde en düşük 10,010.57, en yüksek 10,098.10 puanı gören BİST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 145,05 puan artarken, toplam işlem hacmi 106,1 milyar lira oldu. Endeksin dolar bazında değeri ise 289.99$ seviyesinde bulunuyor.

  • Bankacılık endeksi yüzde 2,82, holding endeksi yüzde 1,69 değer kazandı.

  • Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran, yüzde 3,99 ile finansal kiralama faktoring, en çok kaybettiren yüzde 0,74 ile madencilik oldu.

05 Aralık 2024 - SPK Bülteni

Çağdaş Cam halka arz oluyor. #CGCAM 

Borsada Satış Tarihleri: 11-12 Aralık

Fiyat: ₺20,00

Satılacak Lot: 42.000.000

Halka Arz Büyüklüğü: ₺840.000.000

Dağıtım Yöntemi: Bireysele Eşit

Sümer Varlık Yönetim A.Ş. halka arz oluyor. #SMRVA

Borsada Satış Tarihleri: Tarihler belli olduğunda paylaşılacak.

Fiyat: ₺22,00

Satılacak Lot: 28.000.000

Halka Arz Büyüklüğü: ₺616.000.000

Dağıtım Yöntemi: Eşit dağıtım

Geçtiğimiz hafta yatırım araçlarının performansı;

  • Kapalıçarşı'da işlem gören 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı bu hafta yüzde 0,47 azalışla 2 bin 951 liraya, cumhuriyet altınının satış fiyatı da yüzde 0,52 düşüşle indi.

*Görseldeki tarih yanlış belirtilmiş, “02-06 Aralık” olacak.

  • Geçen hafta sonu 4 bin 966 lira olan çeyrek altının satış fiyatı yüzde 0,46 azalarak 4 bin 943 liraya geriledi.

  • ABD doları yüzde 0,24 değer kazanarak 34,7800 liraya, avro da yüzde 0,67 artışla 36,9130 liraya çıktı.

  • Yatırım fonları bu hafta yüzde 1,53 ve emeklilik fonları yüzde 1,59 değer kazandı.

  • Kategorilerine göre bakıldığında ise yatırım fonları içinde en çok kazandıran yüzde 3,18 ile "Hisse Senedi" fonları oldu.

Kaynak: AA

TÜRKİYE GÜNDEMİ

Suriye'de 1963'te iktidara gelen Arap Sosyalist Baas Partisi'nin 61 yıllık yönetimi, 2011'de halk hareketlerinin şiddetle bastırılmaya çalışılması ve iç savaşın patlak vermesiyle sona erdi. Beşşar Esed’in babası Hafız Esed’in 1970’teki iç darbe ile iktidara gelmesinin ardından, 2000 yılında Beşşar Esed de babasının ölümünün ardından rejimin başına geçti. 2011'de özgürlük talepleriyle başlayan halk hareketleri, rejimin şiddetli müdahaleleri ve binlerce ölümle iç savaşa dönüştü. 2011’den itibaren silahlı muhalif gruplar uzun süren çatışmaların ardından, başkent Şam'a kadar ilerleyerek Baas rejiminin kontrolünü kaybetmesine yol açtı.

Rejim karşıtı gruplar, 27 Kasım’da başlayan çatışmaların ardından Halep, İdlib, Hama ve Şam çevresindeki birçok bölgeyi ele geçirdi. 8 Aralık’ta Şam’ın tamamında rejim karşıtı gruplar kontrolü sağladı, bu da Baas rejiminin ve Esed ailesinin 53 yıllık yönetiminin sona erdiği anlamına geldi. Esed'in eski başbakanı, sosyal medyada yaptığı açıklamada, yeni seçilecek hükümetle işbirliğine hazır olduklarını belirtti. Rejim karşıtı silahlı grup Heyet Tahrir Şam ise kamu kurumlarının devri tamamlanana kadar eski hükümetin kontrolünde kalacağını açıkladı.

Türkiye’yi yakından ilgilendiren bu gelişmeleri Mahfi Eğilmez şu şekilde değerlendirdi;

Türkiye’ye gelen Suriyelileri iki grupta toplamak mümkün: (1) Parası, serveti olanlar ki bunların çoğu burada konut satın alarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı oldu, birçoğu burada iş kurdu, eleman istihdam etti ve para kazanmaya devam ediyor. (2) Parası, serveti olmayanlar ki bunlar burada çeşitli işlerde, özellikle emeğe dayalı işlerde çalışmaya girdiler ve gelir elde eder oldular. 

Suriye’de yeni bir rejim kuruluyor. Bu gelişmenin Türkiye’ye ekonomik, sosyal ve siyasal etkilerinin olacağını görebiliyoruz. Sosyal ve siyasal etkileri şimdilik bir kenara bırakıp işin ekonomik etkilerini irdelemeye çalışalım. 

Suriye’de gerçekleşmekte olan rejim değişikliğiyle birlikte Esad rejiminden kaçıp bize sığınan Suriyelilerin önemli bir bölümünün ülkelerine döneceği tahminini yaparsak yanılmış olmayız. Büyük ölçüde yanmış, yıkılmış olan Suriye’de IMF, Dünya Bankası ve diğer uluslararası kuruluşların finansal desteği altında ciddi bir yeniden yapılanma, inşaat faaliyeti başlayacaktır. Bu işleri büyük ölçüde Türk şirketlerinin de aralarında bulunduğu batılı şirketler alacaktır. Bu şirketlerin bu işleri yapmak için çok sayıda işçi istihdam edeceğini ve bunlara,  uluslararası standartlar gereği, bizde çalışarak geçimini sağlayan Suriyelilere ödenenden daha fazla para ödeyeceklerini düşünürsek yukarıda ikinci grup olarak saydığımız Suriyelilerin önemli bir bölümünün ülkelerine döneceğini tahmin edebiliriz. Aslında ilk grupta olanlardan bir bölümü de burada değer kazanmış konutlarını satarak ülkelerine döneceklerdir diye düşünüyorum. Bir bölümü de hem buradaki işini sürdürecek hem de Suriye’de yeni işlere girişecektir.

Suriyelilerin bir bölümünün ülkelerine dönmesinin ekonomimize üç farklı etkisi olabilir diye düşünüyorum: (1) İkinci grupta yer alan Suriyeli emekçilerin bir bölümünün ülkelerine dönmeleriyle yerli üreticiler ucuz emek gücünün önemli bir kaynağını kaybedeceklerdir. Bu durumda daha pahalı emek istihdamına gitmek zorunda kalacakları için maliyetleri artacaktır. Talepte daralma ortaya çıkmasaydı bu artışı kolayca fiyatlarına yansıtabilirlerdi ama talep düştüğü için bu yansıtma sınırlı olabilecek, kârları düşecektir. Maliyet artışının fiyatlara yansıması sınırlı kalsa bile bu durum maliyet enflasyonunda artışa yol açabilecektir. (2) İlk grupta olup da buradaki işlerini tasfiye edip ülkelerine dönecek olanların GSYH’ye katkısı ortadan kalkacaktır. Bunun etkisinin çok sınırlı olacağını düşünüyorum. Öte yandan burada işleri iyi gidenlerin Suriye’ye dönseler bile buradaki işlerini tasfiye etmeyip Suriye’de kuracakları iş ile birlikte götüreceklerini tahmin ediyorum. (3) Her iki gruptan çok sayıda kişinin ülkelerine kesin dönüş yapmaya karar vermesi halinde bunlardan bir bölümü burada vatandaşlık elde etmek için satın aldıkları konutlardan süresi dolmuş olanları satacaklardır. Bu eğilim konut piyasasında çok büyük ölçekte olmasa bile fiyat düşüşleri ve kira düşüşlerine yol açabilir. (4) Ülkelerine dönecek olanların sayısına bağlı olarak GSYH’de ortaya çıkabilecek düşüş kişi başına gelirde daha sınırlı bir düşüşe yol açacağını tahmin ediyorum. Çünkü bilindiği gibi bu kişilerden vatandaşlık almamış olanlar kişi başına gelir hesabı yapılırken nüfus içinde sayılmamaktadır. (5) Suriyelilerin ülkelerine dönmeleri halinde burada yararlandıkları çeşitli yardımlar, destekler, sağlık hizmetleri, ilaçlar vb. için kamu bütçesinden yapılan harcamalar azalacağı için bütçe açığı azalacaktır.  

Hiç kuşkusuz meselenin asıl yansımaları sosyal ve siyasal alanda görülecek. Bu kadar çok sayıda sığınmacı, ülkenin sosyal ve siyasal düzenini olumsuz yönde etkiliyor. Bunu yaşayarak, gözlemleyerek gördük. Ekonomik açıdan olumsuz görünen yanlarına karşılık Türkiye’nin, sığınmacıların ülkelerine dönüşünü teşvik etmek üzere kamu kurumlarından aldıkları yardımları derece derece azaltarak kaldırması gerektiği kanısındayım. 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk priminin (CDS) 250 baz puanın altına düşmesinin, dış finansmana erişimi kolaylaştırdığını ve maliyetleri düşürdüğünü açıkladı. Şimşek, bu düşüşün Türkiye'nin ekonomi programına duyulan güvenin ve programın sağladığı kazanımların bir göstergesi olduğunu belirtti. 2020 Şubat'ından bu yana en düşük seviyeye gerileyen CDS'nin, 2023 Mayıs ayına göre gelişmekte olan ülkeler ortalamasının çok üzerinde bir iyileşme gösterdiğini vurguladı.

Dünya Bankası Kıdemli Ekonomisti Sibel Kulaksız, Türkiye'nin ekonomi politikalarına duyulan güvenin arttığını belirtti. Dünya Bankası'nın Türkiye'ye yönelik proje onaylarının artmasının, ekonomi politikalarına güvenin pekiştiğinin bir göstergesi olduğunu ifade etti. Özellikle Türkiye'nin elektrikli demir yolu taşımacılığını yaygınlaştırmaya yönelik 910 milyon dolarlık finansman onayının, projelere çok yönlü bir bakış açısıyla yaklaşan Dünya Bankası'nın desteğini gösterdiğini vurguladı. Bu tür projeler, sadece Türkiye'ye değil, çevre ülkelere de fayda sağlayacak önemli yatırımlar olarak değerlendirildi.

Kulaksız, Türkiye'nin bölgesinde ekonomik büyüme kutbu olma potansiyeline sahip olduğunu belirterek, bu potansiyelin doğru şekilde değerlendirildiğinde Türkiye'nin yüksek gelirli ülkeler grubuna ulaşabileceğini söyledi. Küresel ekonomik koşulları da değerlendirerek, faiz indirimlerinin yatırım ve ekonomik büyümeyi teşvik edeceğini, bunun da Türkiye için yabancı sermaye akışını hızlandıracağına işaret etti. Türkiye'nin mevcut ekonomik gücünün yanı sıra potansiyelinin tam anlamıyla kullanılmadığını belirten Kulaksız, ülkenin kalkınmasının yalnızca kendi içinde değil, bölgedeki diğer ülkelerle birlikte sağlanabileceğini ifade etti.

BİST

#KAREL - Yeni İş İlişkisi Bir kamu kurumu ile 128.490.000 TL tutarında Haberleşme Teçhizatı tedarikine yönelik sözleşmeler imzalandı. Teslimatlar 2024-2025 yılları arasında gerçekleştirilecek.

#IHLAS - Finansal Yatırım Kırgızistan'da enerji sektöründe faaliyet göstermekte olan Orta Asya Investment Holding'in %30 hissesinin devralınması işlemi Kırgızistan Mali Piyasaların Düzenlenmesi ve Denetimi Devlet Hizmeti nezdinde tescil edilmiş olup, devre ilişkin yasal süreçler tamamlandı.

#AKFGY - Birleşme İşlemleri %100 bağlı ortaklık Akfen Karaköy'ün sahip olduğu tüm varlık ve yükümlülüklerin bir bütün halinde kayıtlı değerleri üzerinden devralınarak tasfiyesiz infisahı suretiyle, şirketin Akfen Karaköy ile birleşmesine karar verildi.

#EBEBK - Kasım Satış Adetleri Kasım ayında Türkiye'de mağazalar ve e-ticaret kanalından satılan toplam ürün adedi 7.711.790 olarak gerçekleşmişken, bu sayı Kasım 2023'te 6.701.010'dur.

#SKTAS - Finansal Duran Varlık Satışı Efeler Çiftliği'nde sahip olunan payların tamamının 17.500.000 dolar karşılığında devredilmesi amacıyla Altınmarka Gıda ile hisse satış sözleşmesi imzalandı.

#FONET - Yeni İş İlişkisi Hatay İl Sağlık Müdürlüğü ile 24 ay süreli "Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi Hizmet Alımı" sözleşmesi 53.589.600 TL bedelle imzalandı.

#SEGMN - GES Yatırımı Yatırımı tamamlanan çatı GES'in kesin kabul işlemleri tamamlanmış olup, tesis bugün itibarıyla devreye alındı. Şirketin güneş enerjisi kurulu gücü bu santralle birlikte 2,36 MW'a ulaştı. Elde edilecek elektrik enerjisinin, iş süreçlerinin büyük bir bölümünün elektrik ihtiyacını karşılaması planlanıyor.

#ELITE - Yeni İş İlişkisi Güney Kore merkezli Cinnamon Lab firması ile İş Ortaklığı sözleşmesi imzalandı. Sözleşme çerçevesinde, şirket ürünlerinin Güney Kore ve uzak doğu pazarında satışının artırılmasına yönelik olarak yeni sözleşmelerin yapılması ve siparişlerin alınması konularında çalışmalar başladı.

#DARDL - Yunanistan'da Fabrika Açılışı Sermayesinin %100'ü şirkete ait olan Dardanel Greece, Yunanistan'da yeni Sushi fabrikası açtı. Yatırım ile hem Yunanistan hem de komşu Avrupa ülkelerine yapılacak satışlarla 50 milyon Euro ciro hedefleniyor.

#GSRAY - Sermaye İşlemleri Şirket %400 oranında bedelli sermaye artırımı kararı aldı.