• Tepe Noktası
  • Posts
  • 📝📊 TCMB Başkan ve Başkan Yardımcıları yabancı yatırımcıya sunum yaptı.

📝📊 TCMB Başkan ve Başkan Yardımcıları yabancı yatırımcıya sunum yaptı.

TÜSİAD Başkanı'ndan fakirleştik çıkışı, ABD'de enflasyon yavaşladı, Çin arabaları dünya gündeminde ve daha fazlası...

Günaydın.

12 Temmuz Cuma Tepe Noktası Bülteni’ni 14 dakikada okuyabilirsin.

Hem haber hem veri akışının yoğun olduğu bir gün oldu. Haliyle sizler için yoğun bir bülten hazırladık, öğle kahvesinden sonra detaylı okumayı tercih edebilirsiniz. :)

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere geldiği ABD'nin başkenti Washington'da temaslarına devam ediyor. Detayları pazartesi bülteninde işleyeceğiz.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı, Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) 67. Genel Kurulu ve J.P. Morgan Yatırımcılar Toplantısı dahil bir çok konuşma yaptı. Uygulanan ekonomik programdan, rezerv artışlarından, vergi adalet ve etkinliğinden bahsetti.

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı’nda açılış konuşmasını TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan gerçekleştirdi. Son on yılda fakirleştik, Einstein’den feyz alarak bu kez farklı davranalım diyorum dedi.

J.P. Morgan Yatırımcılar Toplantısı’nda TCMB Başkanı Fatih Karahan ile başkan yardımcıları Prof. Dr. Hatice Karahan ve Dr. Osman Cevdet Akçay da sunum yaptılar. Sunumlardan önemli notları sizler için derledik.

ABD enflasyonu, konut maliyetlerinde uzun zamandır beklenen yavaşlamanın etkisiyle Haziran ayında genel olarak 2021'den bu yana en yavaş tempoya geriledi. Verinin açıklanması sonrası faiz indirim döngüsünün yaklaştığı fikri ile Borsa İstanbul’a alım geldi.

Keyifli okumalar.

🟢

USD/TRY

32.8329

%0,09

🟢

EUR/TRY

35.8270

%0,65

🟢

BIST 100

11.024,33

%2,62

🟢

BIST 30

12.006,37

%3,04

🟢

ALTIN

2.551,64

%2,01

🟥

BTC/USD

57.474,50

%0,41

  • BİST 100 endeksi, günü yüzde 2.62 artışla, 11,024.33 puandan kapattı. Gün içerisinde en düşük 10,832.87, en yüksek 11,024.33 puanı gören BİST 100 endeksi, dünkü kapanışının 281.03 puan üzerine çıktı. Endeksin dolar bazında değeri ise 335.02$ seviyesinde bulunuyor.

TÜRKİYE GÜNDEMİ

Kaynak: AA

İstanbul’da yapılan J.P. Morgan Yatırımcılar Toplantısı’nda TCMB Başkanı Fatih Karahan ile başkan yardımcıları Prof. Dr. Hatice Karahan ve Dr. Osman Cevdet Akçay sunum yaptılar. Sunumlardan önemli notları sizler için derledik;

Karahan, Türkiye ekonomisine dair makroekonomik verilerdeki iyileşmeye dikkat çekti ve özellikle Mayıs 2023'ten bu yana kredi büyümesindeki yavaşlama, net ihracattaki artış, iç talepteki yavaşlama, cari açıktaki normalleşme ve Merkez Bankası rezervlerindeki artış gibi gelişmelere işaret etti.

  • Türkiye'nin kalıcı bir dezenflasyonist sürecin eşiğinde olduğunu belirten Karahan, "Sıkı para politikası duruşu devam ediyor." şeklinde konuştu.

  • Son dönemdeki niceliksel ve makroihtiyati sıkılaştırma tedbirlerine değinerek, çeşitli araçlar kullanarak fazla likiditeyi de sterilize ettiklerini ifade etti.

  • Yurt içi swaplardaki düşüşün parasal aktarım mekanizmasını güçlendirdiğini ve finansal koşulların sıkı olmaya devam ettiğini vurguladı.

  • Bireysel kredi büyümesindeki yavaşlamaya dikkat çeken Karahan, TL kredilerin etkisiyle ticari kredi büyümesinin de önemli ölçüde gerilediğini aktardı.

  • TL mevduatın payının yıl sonu hedefinin üzerinde gerçekleştiğini ve döviz rezervlerindeki hızlı artışı vurguladı.

  • Yurt içi talepte normalleşme işaretlerinin görüldüğünü ve cari dengenin iyileşmeye devam ettiğini bildirdi.

  • Ülke risk primlerindeki düşüşü verilerle göstererek, Haziran’da yıllık enflasyonun 3,8 puan azalarak yüzde 71,6’ya gerilediğini ve enflasyon göstergelerinin ana eğiliminin enflasyondaki yavaşlamaya işaret ettiğini söyledi.

  • Hizmet enflasyonunda zorlu bir süreç olduğunu belirten Karahan, çeşitli öncü göstergelerden kira enflasyonunda yumuşamanın başladığı sinyalini aldıklarını kaydetti.

  • Enflasyonun yılın ikinci yarısında düşeceğine dair artan bir konsensüs olduğunu, haziranda dezenflasyon döneminin başladığını bildirdi.

Prof. Dr. Hatice Karahan - "Para Politikası Aktarım Mekanizması"

Geleceğe yönelik enflasyon beklentilerinin bugünü şekillendirme gücüne dikkat çeken Hatice Karahan, “Bu nedenle beklentilere özel bir önem atfediyoruz ve geçtiğimiz haftalarda yayımlamaya başladığımız Sektörel Enflasyon Beklentileri verileriyle, farklı ekonomik aktörlerin beklentilerini kamuoyuyla da paylaşıyoruz.” ifadesini kullandı.

Hatice Karahan, manşet enflasyonunun hane halkının enflasyon beklentilerini şekillendirmede önemli bir rol oynadığını vurgulayarak şunları söyledi:

“Bu bağlamda, hane halkı enflasyon beklentileri halen yüksek seviyelerde olsa da son dönemde burada bir düşüş gözlemleniyor. İçinde bulunduğumuz dezenflasyon sürecinde bu konuda belirgin bir iyileşme bekliyoruz. Temel tüketim malları ve özellikle dayanıklı mallarda enflasyonun daha hızlı zayıfladığını görmekteyiz. Bu gelişmede, talepteki yavaşlamanın yanı sıra kurda yaşanan stabilitenin de anlamlı bir rol oynadığını söyleyebiliriz.

Genel olarak, para politikasının talebe, beklentilere ve ilerleyen aşamalarda fiyatlara yansımasında çeşitli gecikmeli etkiler olduğunu unutmamak gerekir. Dolayısıyla dezenflasyon süreci, politikamızın meyvelerini kademeli bir şekilde verecektir.”

  • “Sıkı para politikası duruşumuz, TL tasarrufları artırdı ve enflasyon bekleyişlerinin çıpalanmasına yardım etti.” ifadesini kullanan Akçay, yüksek enflasyonun tasarruf ve tüketim kararları yoluyla büyümeyi ve varlık fiyatlarını olumsuz etkilediğini belirtti.

  • Yüksek volatilitenin enflasyondaki düşüş trendini engellediğini, TL mevduatların Mayıs ayından bu yana düşüş gösterdiğini ancak ilk çeyrek seviyelerinin üzerinde olduğunu kaydetti.

  • Mevduat sahiplerinin Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) TL'ye daha düşük faiz oranlarıyla geçtiğini bildirdi.

  • Beklenen ve gerçekleşmiş reel faiz oranları arasında büyük bir fark olduğunu belirten Akçay, TL mevduat vadelerinde artış olduğunu ifade etti.

  • TL likidite ihtiyacı ile mevduat faizleri arasında pozitif bir korelasyon bulunduğunu, sermaye girişlerinin Nisan ve Mayıs ayında likiditeyi artırdığını bildirdi.

  • Döviz piyasalarındaki derinleşmenin eş zamanlı olarak daha fazla oynaklığa ve daha düşük risk primlerine yol açtığını söyledi. TL ticari kredi büyümesinin yavaşlarken, yabancı para kredi büyümesinin hızlandığını belirtti.

  • İyileşen kur beklentilerinin ve artan döviz likiditesinin daha fazla ve daha kısa vadeli döviz kredisi kullandırılmasına neden olduğunu dile getiren Akçay, bankaların 2024 yılında kısa vadeli döviz kredisi verme eğiliminde olduğunu söyledi.

  • Tüketici kredi büyümesinin zayıfladığını aktardı.

  • Tahsili Gecikmiş Alacak (TGA) oranının tarihi seviyelerin altında olduğunu, sermaye ve likidite tamponlarının rahat seviyelerde bulunduğunu ifade etti.

  • Akçay, net faiz marjlarının toparlandığını belirterek, bankaların uzun vadeli piyasa finansmanına erişiminin 2024 yılında iyileştiğini kaydetti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, 50 milyon dolarlık yeni bir üst fon kurmak üzere protokol imzaladı. Mayıs ayında duyurulan üst fon yapısına ilişkin çalışmalar tamamlandı.

Yeni fon kapsamında 35 milyon dolar Bakanlık tarafından sağlanacak. Bu fon, yüksek katma değerli alanlara yatırım yaparak girişim sermayesi ekosistemini geliştirmeyi ve ülkenin teknolojik gelişimini desteklemeyi amaçlıyor.

TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Toplantısı’nda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, swap hariç net rezervlerin 18 milyar doları aştığını belirtti. Şimşek, mali disiplinde sorun olmadığını ve yapısal reformların kalıcı olması gerektiğini ifade ederek, vergi adaleti hedeflediklerini söyledi. Bloomberg’ün hesaplamasına göre artış kaynaklarına buradan ulaşabilirsiniz.

Bakan Şimşek, Türkiye’nin uluslararası kuruluşlar nezdinde rezerv yeterliliğinde istediği noktaya ulaştığını vurguladı. Ayrıca, geçen yıl 143 milyar dolara çıkan Kur Korumalı Mevduat’ın bugün 60 milyar doların altına indiğini belirterek, “Vergi teşviklerini kaldırdığımız için KKM’den çıkış hızlanacak ve bu fasıl kapatılmış olacaktır,” dedi.

"Yapısal dönüşümü başarıp, Türkiye'nin yüksek gelirli ülkeler grubuna kalıcı olarak girmesini sağlamayı hedefliyoruz. Bu sene çok büyük ihtimalle kişi başına milli gelirde, Dünya Bankası tanımına göre ilk defa Türkiye, yüksek gelirli ülkeler grubuna girecek.” diyerek tutarlılığı olan güçlü bir dezenflasyon programının uygulandığını belirtti ve para politikasının yeniden güçlü bir şekilde konumlandırılmasının inşasının zaman aldığını dile getirdi.

Şimşek, programın yükünü toplumun dar gelirli kesimine yüklemeyeceklerini vurgulayarak, "Bu programın yükü herkes tarafından adil bir şekilde paylaşılmak zorunda. Onun için şu anda vergide adalet ve etkinliği sağlamaya yönelik çaba içerisindeyiz." dedi.

DÜNYA GÜNDEMİ

ABD enflasyonu, konut maliyetlerinde uzun zamandır beklenen yavaşlamanın etkisiyle Haziran ayında genel olarak 2021'den bu yana en yavaş tempoya geriledi ve Federal Rezerv'in yakında faiz oranlarını düşürebileceğine dair şimdiye kadarki en güçlü sinyali gönderdi.

Çalışma İstatistikleri Bürosu'nun Perşembe günü açıkladığı verilere göre, gıda ve enerji maliyetlerini hariç tutan çekirdek tüketici fiyat endeksi Mayıs ayına göre yüzde 0,1 artış göstererek üç yılın en küçük artışını kaydetti. Endeks, ucuz benzinin etkisiyle salgının başlangıcından bu yana ilk kez geriledi.

Cherry’nin en çok satan araçlar arasına girdiği, BYD’nin Türkiye’de fabrika açmaya karar verdiği şu günlerde yalnızca ülkemizde değil bütün dünyada Çinli araç üreticileri konuşuluyor.

Global araç satışlarında Çin tüm kısıtlamalara rağmen farkı açıyor. Global araç satışları 2024 yılı boyunca artarken tüm gümrük ve vergi kısıtlamalarına rağmen Çin baskınlığını sürdürüyor. ABD tarafında ise araç satışlarının yatay kaldığı gözlemleniyor.

BİST

#GLYHO Liman işletmeciliği işkolunun halka açık statüsünün sona erdirilerek tekrar halka kapalı şirket statüsüne döndürülmesi ve bu paralelde dolaylı bağlı ortaklığımız Global Ports Holding PLC'nin ("GPH") ‘in Londra Borsası kotundan çıkarılması ve GPH hisselerinin satılmasına yönelik adım atmıştır.

#ALTNY Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Donanması’na ait “İstif Sınıfı” gemilerde kullanılacak Kritik Alt Sistemlerin tedarikine yönelik olarak 10,7 milyon avro bedelli sözleşme imzaladı.

#ULKER 351.709.000 dolar tutarındaki tahvillerin şirket tarafından ilgili yatırımcılardan satın alınması ve takas süreci tamamlandı. Şirketin 30 Ekim 2025 vadeli tahvillerinden kalan bakiye miktar 225.222.000 dolardır.

#AKGRT Haziran ayı toplam prim üretimi 2.472.368.000 TL'ye ulaşarak bir önceki yılın aynı dönemine göre %2 arttı.

#YKBNK 2024 yılının 2. çeyreğine ilişkin finansal raporlar 31 Temmuz'da kamuya duyurulacak.

#ATAKP TEK GIDA-İŞ Sendikası ile yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, sendika tarafından uygulama tarihi 22 Temmuz olmak üzere Grev Kararı alındı. Toplu İş Sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam etmektedir.

#RYSAS payları 11/07/2024 tarihli işlemlerden 09/08/2024 tarihli işlemlere kadar kredili işlemlere konu edilemeyecek.

#BJKAS FIFA Uyuşmazlık Çözüm Kurulu kararına göre, A Takım oyuncusu Tyler Boyd'a fesih tazminatının ödenmesine ilişkin hukuki süreç tamamlandı. Oyuncuya toplam 1.037.525,56 Euro ödenerek dosya kapandı.

#KLNMA Banka ile Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında, Türkiye Kalkınma Fonu bünyesinde 50 milyon dolar büyüklüğünde Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Üst Fonu'nun kuruluşuna dair protokol imzalandı. Bakanlık kurulan fona 35 milyon dolar tutarında, banka ise azami 15 milyon dolar tutarında kaynak aktarımı taahhüdünde bulundu.

#IZINV Mücevherat alanında faaliyet göstermek üzere kurulan Azur Mücevherat A.Ş. şirketine kuruluşta edinim usulüyle %100 oranında ortak olundu.

#PEKGY Geri alınmış paylardan 25.000.000 adedi hisse başına 9,826 TL fiyat üzerinden satıldı.

Yarın görüşmek üzere.