🏛️ TCMB enflasyon tahminini korudu

Yabancı tahvil ve hissede satışta, carry trade hikayesi bitiyor gibi, Gedik Yatırım Strateji Raporu ve daha fazlası...

Günaydın.

09 Ağustos Cuma, Tepe Noktası Bülteni’ni 16 dakikada okuyabilirsin.

Menkul kıymet istatistikleri açıklandı. 26 Temmuz haftasında tahvilde güçlü alıma geçen yabancı 2 Ağustos haftasında hem hisse hem de tahvilde satışa geçti.

TCMB Başkanı Karahan’ın sunumu ve açıklanan enflasyon raporu piyasa tarafından beğenildi ancak yıl sonu enflasyon tahmini hala gerçekçi bulunmuyor.

Küresel piyasalarda yaşanan son çalkantının ana faktörlerinden olan küresel carry trade pozisyonları JPMorgan’a göre yüzde 75 oranında çözülmüş durumda.

Gedik Yatırım 2024 Çeyreklik Strateji Raporu’nu yayımladı. İş Bankası, iştiraklerindeki belirsizlikler ve düşük marjlar nedeniyle portföyden çıkarıldı. Detayları sizin için Şirket Haberleri bölümümüzde özetledik.

Sermaye Piyasası Kurulu, Kıraç Galvaniz Telekominikasyon Metal Makine İnşaat Elektrik Sanayi ve Ticaret AŞ ve Gündoğdu Gıda Süt Ürünleri Sanayi ve Dış Ticaret AŞ'nin halka arz başvurularını onayladı. Detayları onaylı izahnamesi yayınlandıktan sonra sizlerle paylaşacağız.

Keyifli okumalar.

🟢

USD/TRY

33,5006

% 0,14

🟢

EUR/TRY

36,6616

% 0,16

🟢

BIST 100

10,024.31

% 0,74

🟢

BIST 30

10.997,17

% 0,71

🟢

ALTIN

2.600,10

% 1,43

🟢

BTC/USD

59.185,307,34

% 7,34

  • BİST 100 endeksi, günü yüzde 0.74 artışla, 10,098.50 puandan kapattı. Gün içerisinde en düşük 10,006.12, en yüksek 10,148.05 puanı gören BİST 100 endeksi, dünkü kapanışının 74.19 puan üzerine çıktı. Endeksin dolar bazında değeri ise 301.38$ seviyesinde bulunuyor.

26 Temmuz haftasında tahvilde güçlü alıma geçen yabancı 2 Ağustos haftasında hem hisse hem de tahvilde satışa geçti. Yabancı 169,2 milyon dolarlık hisse, 162,1 milyon dolarlık da tahvil sattı. Yurt dışı yerleşiklerin iki haftada sattığı hisse senedi büyüklüğü 300 milyon doları buldu.

Bloomberg Terminal

Küresel piyasalarda yaşanan son çalkantının ana faktörlerinden olan küresel carry trade pozisyonları JPMorgan’a göre yüzde 75 oranında çözülmüş durumda.

JPMorgan stratejistleri Antonin Delair, Meera Chandan ve Kunj Padh yayımladıkları notta banka tarafından takip edilen carry sepetinin Mayıs zirvesinden yaklaşık yüzde 10 gerilediği, ayrıca bu yıl gerçekleşen carry getirisinin de tamamen silindiği kaydedildi.

Stratejistler “Küresel carry pozisyonlarının yüzde 75’i çözülürken zaman G-10 carry pozisyonları için azalıyor” değerlendirmesini yaptı. JPMorgan stratejistleri Ağustos ayı merkez bankaları takviminin hafif olması sebebiyle carry stratejisinde küçük bir toparlanma gerçekleşebileceğini belirtse de küresel carry stratejisinin risk-ödül perspektifinde çekici olmadığını belirtti.

TÜRKİYE GÜNDEMİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın üçüncü Enflasyon Raporu'nda 2024 yıl sonu TÜFE tahminini yüzde 38 olarak korudu. TCMB Başkanı Fatih Karahan, 2024 için enflasyon tahmin aralığını yüzde 34-42 arasında tuttuklarını ve gıda enflasyonu varsayımını yüzde 35,5 olarak belirlediklerini açıkladı. Ayrıca, ortalama petrol fiyatı tahminini 86,4 dolardan 84,2 dolara düşürdüklerini duyurdu.

Karahan, sıkı para politikalarının kredi büyümesinde yavaşlama yarattığını ve TL mevduat payının artmaya devam edeceğini belirtti. Faiz indirim döngüsünde de sıkı duruşun korunabileceğini ifade etti. Kiralarda yüzde 25 sınırının kaldırılmasının enflasyona etkisi konusunda ise, mevcut öncü göstergelerin ek bir baskı oluşturmadığını ve kira enflasyonunda bir düşüş öngördüklerini söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), döviz rezervlerinde yeni bir rekor seviyeye ulaştı. 2 Ağustos ile biten haftada brüt rezervler 150,4 milyar dolara yükseldi. Bu, bir önceki haftanın 148 milyar dolarlık seviyesinden belirgin bir artış gösterdi.

Net rezervlerde de toparlanma devam etti; aynı haftada net rezervler 51,4 milyar dolara çıktı. Swap hariç net rezervler ise 24,4 milyar dolardan 28,5 milyar dolara yükseldi. Bu veriler, TCMB'nin döviz rezervleri üzerindeki güçlü durumunu ve likidite yönetimindeki başarısını gösteriyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Enflasyon Raporu'nda diğer para piyasalarında gecelik depo alım aracının kullanılacağını duyurdu. Rapor, TCMB'nin banka ve banka dışı finansal kuruluşlardan kotasyon yoluyla borç alma işlemlerini içeren araç çerçevesini genişleteceğini ve mevcut uygulamalara ilave olarak yeni pazar saatlerinde işlem yapılabileceğini belirtti.

TCMB, likidite yönetimini güçlendirmek amacıyla gün başı depo alım ihaleleri, BIST Ters Repo ve diğer araçların yanı sıra ek depo alım ihaleleri düzenlemeyi planlıyor. Yeni düzenleme, banka dışı finansal kuruluşlarla işlem penceresinin uzatılmasını ve sterilizasyon etkinliğinin artırılmasını hedefliyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 2 Ağustos haftasında kur korumalı mevduatlarda 67,7 milyar TL'lik önemli bir gerileme yaşandı. Bu, son 6 ayın en büyük düşüşü olarak kaydedildi ve kur korumalı mevduatların toplam büyüklüğü 1,8 trilyon TL'nin altına düştü.

Temmuz ayında şirketlere yönelik vergi avantajlarının kaldırılması ve 1 Ağustos'tan itibaren kur korumalı mevduatlara stopaj uygulanması etkili oldu. Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeye göre, 6 ay vadeli hesaplara yüzde 7,5, 1 yıla kadar vadeli hesaplara ise yüzde 5 stopaj getirildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KKM stokundaki gerilemenin sürdüğünü ve programlarının ana hedefi olan fiyat istikrarına ulaşmak için finansal istikrarı güçlendirmeye devam edeceklerini açıkladı. Ayrıca, döviz mevduatlarında da 2 Ağustos haftasında 1,14 milyar dolarlık bir azalma gözlendi.

Türkiye İstatistik Kurumu, Temmuz 2024'e ilişkin "finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları" verilerini açıkladı. Buna göre, Temmuz ayında BIST 100 endeksi, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 2,19, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 0,91 oranında reel getiri sağladı. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde külçe altın yüzde 1,81, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 1,55 ve mevduat faizi (brüt) yüzde 1,37 oranında reel getiri sağlarken; Euro yüzde 0,20 ve Amerikan Doları yüzde 0,86 oranında kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde ise külçe altın yüzde 0,54, DİBS yüzde 0,28 ve mevduat faizi yüzde 0,11 oranında reel getiri sağlarken; Euro yüzde 1,44 ve Amerikan Doları yüzde 2,10 oranında kaybettirdi.

26 Temmuz'da sert bir fren yapan kredi büyümesi, geçen hafta tekrar hareketlendi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yayımlanan haftalık bültene göre, 2 Ağustos itibarıyla sektörün kredi hacmi 138 milyar 169 milyon lira artarak 14 trilyon 138 milyar 532 milyon liraya yükseldi. Tüketici kredileri, 11 milyar 519 milyon lira artışla 1 trilyon 756 milyar 674 milyon liraya çıktı. Bu kredilerin 451 milyar 414 milyon lirası konut, 85 milyar 739 milyon lirası taşıt ve 1 trilyon 219 milyar 521 milyon lirası ihtiyaç kredilerinden oluşuyor.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi'nin Temmuz 2024 sonuçları açıklandı. Endeks, Temmuz ayında 50,8 seviyesinde gerçekleşerek ihracat iklimindeki iyileşmenin üst üste yedinci kez devam ettiğini gösterdi. Ancak, Haziran ayındaki 51,6 seviyesine kıyasla bir gerileme yaşandı ve bu, ihracat talebi koşullarındaki iyileşmenin Ocak ayından bu yana en düşük oranını işaret ediyor.

Temmuz ayında ABD, Birleşik Krallık ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi pazarlar talebin iyileşmesinde belirleyici rol oynamaya devam etti. ABD'de üretim artışı güçlü bir seyir izlerken, BAE’de ekonomik büyüme Eylül 2021'den bu yana en düşük hızda gerçekleşti. Euro Bölgesi'nde ise olumsuz bir tablo gözlemlendi; Almanya, Fransa, İtalya ve Hollanda'da üretim düşüş gösterirken, İspanya'da ekonomik aktivite güçlü bir şekilde arttı. Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Romanya'da üretim düşüşü devam ederken, Hindistan en hızlı üretim artışını kaydetti. Kenya'da ise ekonomik aktivite, yaşanan protestolar ve siyasi istikrarsızlık nedeniyle ciddi şekilde küçüldü. S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, Türk imalatçılarının ABD, Birleşik Krallık ve BAE pazarlarına odaklanmalarını tavsiye ederken, Euro Bölgesi'nde bazı ekonomilerin daralma bölgesine geri döndüğünü belirtti.

BİST

#AEFES %100 iştirak Efes Breweries International'ın AB InBev paylarını satın almaya yönelik talebi Rus düzenleyici otoriteler tarafından onaylanmadı. Anadolu Efes ve AB InBev otoritelerin kararını gözden geçirmektedir.

#CCOLA 2024 yılının 2. çeyreğine ilişkin finansal raporlar 19 Ağustos'ta kamuya duyurulacak.

#MARBL Afyonkarahisar-Dinar'da bulunan arazide 4.712,4 kWp'lik GES kurulumu tamamlanmış olup elektrik üretimine başlanıldı. Söz konusu yatırımın 29.348.560 TL tutarında maliyet avantajı sağlanması bekleniyor.

#KLNMA Uluslararası İslami Ticaret Finansman Kuruluşu ile Kahramanmaraş depreminin etkilerinin azaltılması ve Türkiye'de gıda güvenliği alanında faaliyet gösteren işletmelerin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 100 milyon dolar finansman anlaşması imzalandı.

#ARASE Bağlı ortaklık Aras Elektrik, temmuz ayında 478.150 MWh'lık enerji satışı yaptı. Enerji satışlarının toplam tutarı KDV hariç 1.240.572.446 TL olup, söz konusu tutarın 2023 cirosuna oranı %5,28'dir.

#GLYHO %50,99 bağlı ortaklık Consus Enerji'nin bedelli sermaye artırımı süreci kapsamında yeni pay alma haklarının tamamı kullanılmış olup bu kapsamda 196.572.550 TL tutarında ödeme yapıldı.

#KBORU DSİ tarafından gerçekleştirilen "Ankara-Bala Göletleri Sulamaları 4. Kısım HDPE Boru Alımı'' konulu ihalede en avantajlı fiyat verilerek 1. olundu. İhale bedeli KDV dahil 10.106.017 TL’dir.

#ALTNY Bağlı ortaklık TAAC Havacılık, TUSAŞ ile geliştirilmekte olan platformların ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik toplam 93.582.907 dolar tutara ulaşan bedelle sözleşme imzaladı.

#ALKLC Türkiye'nin önde gelen bir perakende zinciri ile bu zincirin özel markası altında peynir ve kefir çeşitlerinin sürekli ve düzenli üretilmesi konusunda anlaşmaya varıldı.

#BERA Şirketin %100 sermaye iştiraki ile Redüktör başta olmak üzere çeşitli güç aktarım sistemleri üretim ve pazarlaması alanında faaliyet göstermek üzere Lotus Güç Aktarma Sistemleri A.Ş. unvanlı yeni bir şirket kuruldu.

#SDTTR Yurt içi bir müşteriden savunma sistemleri alanında 1.960.296 dolar tutarında sipariş alındı. Söz konusu tutarın 2023 cirosuna oranı %5,76'dır.

#ALVES Gold Bayisi ile stoklarına teslim edilmek üzere KDV hariç 122.548.460 TL tutarında bakır ve alüminyum iletkenli enerji kabloları satış sözleşmesi imzalandı.

#ALVES Gold Bayisi ile stoklarına teslim edilmek üzere KDV hariç 197.798.950 TL tutarında bakır ve alüminyum iletkenli enerji kabloları satış sözleşmesi imzalandı.

#KBORU CW Enerji ile anlaşması yapılan GES projesi kapsamında ödenecek tutar 8,7 milyon dolardır. Proje finansal kiralama yöntemi ile finanse edilecek olup, Yapı Kredi Finansal Kiralama ile sözleşme imzalandı.

#AKFGY %100 bağlı ortaklık Fıratcan İnşaat'ın Söğütlüçeşme Tren İstasyonu Yüksek Hızlı Tren Garı projesi kapsamında, geliştirilmekte olan yeme-içme, kültürel tesis ve hizmet alanlarının işletilmesi amacıyla, Fıratcan İnşaat ve Akfen Turizm arasında iki ayrı kira sözleşmesi imzalandı. Toplam yıllık kira bedeli 8 milyon Euro+KDV'dir.

#OFSYM Ankara'da kurulumuna başlanan GES projesinin toplam kurulu gücünün ve toplam alanının yükseltilmesi için yapılan başvuruya ilişkin 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu' kararı verildi.

Gedik Yatırım 2024 Çeyreklik Strateji Raporu’nu yayımladı. Sizin için özetledik;

İç Talep ve Enflasyon:

  • İç talepte bir geri çekilme gözlemlenmiş olsa da, bu durum dezenflasyona yeterli destek sağlamıyor.

  • TCMB, iç talebin yavaşladığını ancak hala enflasyonist olduğunu belirtiyor.

  • GSYH büyümesi, ilk çeyrekte %5,7 iken ikinci çeyrekte %2,5-3,0 seviyelerine gerilemiş olabilir.

  • İç talepteki güçlülük ve enflasyon beklentilerinin kırılmaması nedeniyle sert bir ekonomik daralma beklenmiyor; yılın ikinci yarısında GSYH büyümesinin %2,0 seviyelerine çekilmesi öngörülüyor.

  • TCMB'nin Döviz Rezervleri ve Sermaye Hareketleri:

    • TCMB, Mart sonundan itibaren döviz rezervlerinde 92 milyar dolarlık bir iyileşme sağladı.

    • Yurtdışından DİBS piyasasına yaklaşık 11 milyar dolar yatırım yapılırken, para piyasalarına da 20 milyar dolardan fazla giriş yaşandı.

    • Yurtiçi yerleşikler, döviz mevduatlarını yaklaşık 24 milyar dolar azalttı, döviz bazlı krediler ise %15 artışla 155 milyar dolara ulaştı.

  • Faiz İndirimleri ve Döviz Kuru Tahminleri:

    • TCMB'nin faiz indirimlerini Kasım veya Aralık ayından itibaren başlatabileceği öngörülüyor.

    • Yıl sonu $/TL kuru beklentisi 38,00 olarak revize edildi, yıllık ortalama beklenti ise 33,50.

    • Sene sonunda TÜFE enflasyonunun %45 civarında gerçekleşmesi bekleniyor; enflasyonun %42 seviyesine yaklaşması için döviz kurunda daha kontrollü bir artış gerektiği değerlendiriliyor.

    • Faiz indirim sürecinin Aralık ayında 250 baz puanlık adımlarla başlaması öngörülüyor. 2025 yılında enflasyonun %33-35 seviyelerine gerilemesi bekleniyor.

  • Hisse Senedi Piyasası Görünümü:

    • Borsa İstanbul, faiz indirim beklentilerini ve ekonomik politikaların etkilerini göz önüne alarak performansını sürdürüyor.

    • 2023 ve 2024’ün ilk beş ayında güçlü performans sonrası son üç ayda yatay seyretmiş ve mevduat faizleriyle rekabet edemez hale gelmiş.

    • Şirket kârlarının doyum noktasına ulaşması ve yüksek faizlerin etkisiyle Borsa İstanbul’da kısa vadede getiri potansiyeli sınırlı.

    • 2025 tahminlerine göre BIST-100 Endeksi’nin %32 artış potansiyeliyle 13,086 seviyesine yükselebileceği öngörülüyor.

  • Varlık Dağılımı ve Portföy Önerileri:

    • Kısa vadede faizlerin cazip olduğu düşünülüyor, bu nedenle mevduat ve para piyasası fonlarına ağırlık verilmesi öneriliyor.

    • Borsa İstanbul’da kısa vadede getiri potansiyeli sınırlı; faiz indirimi beklentileri ve kâr daralmalarının öngörülebilirliği ile getiri potansiyelinin iyileşmesi bekleniyor.

    • Döviz cinsi varlıklar düşük ağırlıkta tutulmalı, gram altın ve güçlü bilanço yapısına sahip şirketlerin Eurobond'ları tercih edilebilir.

    • DİBS faizlerinde kalıcı düşüşlerin ortaya çıkması ve TCMB'nin faiz indirimine ilişkin somut emarelerin görülmesiyle pozisyon biriktirilebilir.

  • Model Portföy ve Hisse Önerileri:

    • İş Bankası, iştiraklerindeki belirsizlikler ve düşük marjlar nedeniyle portföyden çıkarıldı.

    • Seçilen hisseler öngörülebilir büyüme, düşük çarpanlar ve olumlu güncellemeye açık olmalıdır.

Bültende en çok beğendiğiniz bölüm hangisidir? Bülteni sizce nasıl iyileştirebiliriz?

Login or Subscribe to participate in polls.