- Tepe Noktası
- Posts
- 🥁 Türkiye’nin teknoloji girişim ekosistemi toplamda 4,7 milyar dolarlık yatırım aldı
🥁 Türkiye’nin teknoloji girişim ekosistemi toplamda 4,7 milyar dolarlık yatırım aldı
İstanbul Energy Forum'a yoğun uluslararası katılım, Fed raporunda ABD'de resesyon riski, ALB Yatırım Portföy Yöneticisi Cihan Kadıoğlu Tepe Noktası okuyucuları için piyasaları değerlendirdi, Türk dronları Japonya'dan yatırım aldı ve daha fazlası
Günaydın.
25 Kasım Pazartesi Tepe Noktası Bülteni’nde bugün;
Çekilişimiz başladı, katılmak için son gün 29 Kasım! Detaylar için tıklayın.
Yurt içi;
Türkiye’nin teknoloji girişim ekosistemi son 4 yılda 4,7 milyar dolarlık yatırım aldı
Bakan Bayraktar: İstanbul Energy Forum'a yoğun uluslararası katılım Türkiye'ye güvenin göstergesiydi
Yurt dışı;
Fed Raporu: ABD’nin Dev Borcu Finansal İstikrara Tehdit Mi?
COP29'da dönüşüm fonu yıllık 300 milyar dolara çıkarıldı, miktar hedefin çok gerisinde
Değerlendirme;
ALB Yatırım Portföy Yöneticisi Cihan Kadıoğlu Tepe Noktası okuyucuları için piyasaları değerlendirdi.
Arthur Hayes: Bitcoin için 2024’te 100,000$’a ulaşma olasılığıyla ilgili değerlendirmesi
Teknoloji;
Türk dronları Japonya'dan yatırım aldı, ABD'de üretilecek
Bugün piyasalarda takip edilecek veriler;
Yurt içinde reel kesim güven endeksi, kapasite kullanım oranı, dış ticaret dengesi, büyüme ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı tutanakları,
Yurt dışında ise ABD'de Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanakları ile Almanya'da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)
Keyifli okumalar.
🟢 | USD/TRY | 34,54 | %0,18 |
🔴 | EUR/TRY | 36,00 | %-0,62 |
🟢 | BIST 100 | 9,549.89 | %1.94 |
🟢 | BIST 30 | 10.540,61 | %1,96 |
🟢 | ALTIN | 3005,08 | %1,48 |
🔴 | BTC/USD | 98.702,03 | %-0,20 |
BİST 100 endeksi, günü yüzde 1.94 artışla, 9,549.89 puandan kapattı. Gün içerisinde en düşük 9,337.23, en yüksek 9,550.63 puanı gören BİST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 182,12 puan artarken, toplam işlem hacmi 119,7 milyar lira oldu. Endeksin dolar bazında değeri ise 276.60$ seviyesinde bulunuyor.
Bankacılık endeksi yüzde 4,38, holding endeksi yüzde 2,60 değer kazandı.
Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran bankacılık, en çok kaybettiren yüzde 2,45 ile iletişim oldu.
ALB Yatırım Portföy Yöneticisi Cihan Kadıoğlu Tepe Noktası okuyucuları için piyasaları değerlendirdi;
TCMB’nin 21 Kasım 2024 PPK toplantısında faiz indirimi sinyali vermesinden sonra özellikle banka hisselerinde BIST 100 endeksine göre pozitif bir ayrışma gözlemlenmektedir. Aynı akşam yayınlanan SPK bülteninde Kurul’un İlke Kararı ile 2025 ortasına kadar yatırım fonlarının büyük kısmını oluşturan para piyasası fonları ve kısa vadeli tahvil fonlarında %10 DİBS taşıma zorunluluğunun getirilmesi de tahvillerde pozitif bir durum oluşturmaktadır.
19 Kasım 2024 kapanıştan, 22 Kasım 2024 kapanışa kadar, gösterge tahvilde faiz oranı 268 baz puan gerilerken, 10 yıllık tahvilde ise 73 baz puan gerilemiştir.
Major bankaların tahvil pozisyonlarını incelediğimizde şöyle bir tablo karşımıza çıkmaktadır;
DİBS/Aktif Toplamı Rasyosu:
VAKBN: %12,91
AKBNK: %12,26
ISCTR: %11,12
HALKB: %8,08
YKBNK: %5,02
GARAN: %3,93
Tepe Noktası Bülteni’nde önümüzdeki günlerde, faiz oranlarının gerilemesinin banka bilançolarında aktifteki krediler ve pasifteki mevduatlar üzerinde etkisini inceleyeceğiz.
📊 Geçen hafta yatırım araçlarının performansı;
BIST 100 endeksi, en düşük 9.023,38 ve en yüksek 9.550,63 puanı gördükten sonra haftayı, önceki hafta kapanışının yüzde 1,71 üzerinde 9.549,89 puandan tamamladı.
Kapalıçarşı'da işlem gören 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı yüzde 5,49 artışla 3 bin liraya, cumhuriyet altınının satış fiyatı da yüzde 5,41 yükselişle 20 bin 350 liraya çıktı.
Önceki hafta sonu 4 bin 764 lira olan çeyrek altının satış fiyatı yüzde 5,48 artarak 5 bin 25 liraya yükseldi.
ABD doları yüzde 0,39 değer kazanarak 34,5500 liraya çıkarken avro ise yüzde 0,80 azalışla 36,0330 liraya düştü.
Yatırım fonları yüzde 0,55 ve emeklilik fonları yüzde 0,56 değer kazandı.
Kategorilerine göre bakıldığında ise yatırım fonları içinde en çok kazandıran yüzde 4,89 ile "Kıymetli Maden" fonlar oldu.
Kaynak: AA
TÜRKİYE GÜNDEMİ
Türkiye’nin teknoloji girişim ekosistemi son dört yılda önemli bir büyüme kaydetti. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Bekir Polat, 2011-2021 yılları arasında Türkiye’nin teknoloji girişimlerinin 810 milyon dolarlık yatırım aldığını, ancak son dört yılda, özellikle 2024’ün ilk 9 ayında 700 milyon dolarlık bir yatırım da dahil olmak üzere toplamda 4,7 milyar dolarlık bir yatırım aldığını açıkladı. Polat, Türkiye’nin bu alandaki büyümesini uluslararası etkinliklerde tanıtarak daha fazla yatırımcı çekmeyi hedeflediklerini belirtti.
Polat, Türkiye'nin yatırımcılara sunduğu fırsatlar arasında büyüme potansiyeli, yatırım dostu ortam, genç ve yetenekli iş gücü ile stratejik konumunun öne çıktığını ifade etti. Türkiye’nin son 20 yılda yüzde 5,4’lük sürdürülebilir büyüme sağladığını ve genç nüfusunun, nitelikli mühendisler ve girişimci kültürüyle birleşerek ekosistemin gelişimine katkı sağladığını belirtti. Ayrıca, Türkiye’nin coğrafi konumunun, bölgesel pazarlara ulaşım açısından büyük bir avantaj sunduğunu vurguladı.
Türkiye’de şu an 7 unicorn girişim bulunduğunu ve birçoğunun unicorn adayı olduğunu belirten Polat, sürdürülebilirlik, yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm gibi alanlarda daha fazla yatırım çekmeyi amaçladıklarını söyledi. Polat, Türkiye’nin genç, eğitimli ve nitelikli iş gücü ile bölgesinin en büyük ekonomik güçlerinden biri olduğunu, ancak daha büyük hedeflere ulaşmak için çalışmalarına devam ettiklerini ifade etti. Türkiye'nin uluslararası doğrudan yatırımlar ve inovasyon ağırlıklı yatırımlar konusunda önemli bir strateji geliştirdiğini de sözlerine ekledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İstanbul Energy Forum’a yoğun uluslararası katılım olduğunu ve bunun Türkiye’nin merkez ülke konumunu ve ülkeye olan güveni gösterdiğini belirtti. Bayraktar, forumda Orta Asya, Rusya, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Avrupa'nın farklı bölgelerinden çok sayıda ülkenin bakan düzeyinde temsil edildiğini ifade etti.
Bayraktar, Türkiye’nin son yıllarda enerji sektöründe büyük bir dönüşüm yaşadığını, pandemiden enerji krizine kadar birçok zorlukla başa çıktığını söyledi. Türkiye’nin enerji altyapısının güçlendiğini, artık net ithalatçı yerine enerji ihracatçısı konumunda olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye’nin 2035’te 120 bin megavat yenilenebilir enerji hedefi doğrultusunda Avrupa'nın enerji arz güvenliğine yeşil enerji ile katkıda bulunmayı planladıklarını ifade etti. Hem ikili hem de çok taraflı işbirliklerinin artırılmasına yönelik çalışmalarının devam edeceğini söyledi.
DÜNYA GÜNDEMİ
ABD Merkez Bankası (Fed), kasım ayında yayımladığı Finansal İstikrar Raporu'nda, ülkenin mali borcunun sürdürülebilirliğinin finansal istikrar için en önemli risklerden biri olarak öne çıktığını belirtti. Raporda, artan Hazine borçlarının özel yatırımları engelleyebileceği veya ekonomik durgunluk durumunda politika tepkilerini kısıtlayabileceği uyarısı yapıldı. Ayrıca, ABD'nin resesyona girme riski de önemli bir endişe kaynağı olarak vurgulandı.
Fed'in raporunda, Orta Doğu'daki gerilim ve politika belirsizliğinin yanı sıra, küresel ticaret risklerinin de dikkatle izlendiği ifade edildi. Son dönemde riskli varlık fiyatlarındaki düzeltmeler ve bankacılık sektöründeki olası stresler de öne çıkarken, Çin ekonomisinin zayıflaması ve finansal kurumlara yönelik siber saldırı olasılıkları da potansiyel büyük riskler arasında sıralandı.
COP29'da, iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik gelişmiş ülkeler tarafından yıllık 300 milyar dolar finansman sağlama taahhüdü verilerek bir anlaşma sağlandı. Bu miktarın 2035 yılına kadar 1,3 trilyon dolara çıkarılması hedefleniyor. Ancak, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, bu miktarın iklim değişikliğiyle mücadelede gereken iddialı hedeflere ulaşmak için yeterli olmadığını belirtti. Gelişmekte olan ülkeler ise anlaşmayı yetersiz buldu ve 1 trilyon dolar gibi daha büyük bir finansman taahhüdü beklediklerini ifade ettiler. Hindistan ve Marshall Adaları temsilcileri de anlaşmaya karşı çıkarak, bunun iklim krizinin büyüklüğünü yeterince yansıtmadığını savundu.
Bunun yanı sıra, 2024 yılı kayıtlarda "en sıcak yıl" olarak belirlendi ve bu durum, iklim değişikliğinin etkilerinin giderek arttığını bir kez daha gösterdi. Gelişmekte olan ülkeler, iklim finansmanında daha fazla katkı sağlanması gerektiğini vurgulayarak, özellikle ABD, Kanada ve Avrupa ülkelerinden daha fazla destek talep ettiler. Avrupa, Çin ve Körfez ülkelerinin de finansman konusunda sorumluluk almasını isteyen bu ülkeler, iklim değişikliğiyle mücadelede daha büyük adımlar atılması gerektiğini belirttiler.
Türk insansız hava aracı (İHA) üreticisi Baibars Mekatronik Havacılık, büyük bir uluslararası başarıya imza atarak Japonya'dan yatırım aldı ve ABD'de üretim yapma planlarını duyurdu. 2015 yılında kurulan şirket, tarımsal, endüstriyel ve taktiksel İHA üretimi konusunda hızla büyüyerek ihracat yapmaya başladı. Baibars, Japonya'dan aldığı doğrudan yatırım ve Türkiye İş Bankası'ndan aldığı destek ile üretim kapasitesini artırırken, ABD'nin Michigan bölgesinde 2025 yılında zirai İHA üretimine başlayacak. ABD'deki üretim tesisinin büyük ölçüde tamamlandığını belirten Baibars CEO'su Celal Çağlayan Erguvan, bu bölgenin tarımsal potansiyeline uygun olarak üretecekleri İHA'ların, daha verimli ve sürdürülebilir tarımı teşvik edeceğini vurguladı.
Baibars Mekatronik Havacılık, aynı zamanda üretimlerinde yerlilik oranını artırmayı hedefliyor. Şirket, zirai İHA'lar için yüzde 70 yerlilik oranına ulaşmayı planlarken, endüstriyel İHA'ların teknolojik verimliliğini de artırmaya devam ediyor. Bu araçlar, tarımsal ilaçlamada maliyetleri azaltırken, verimliliği artırarak çevre dostu çözümler sunuyor. Ayrıca, Baibars tarafından geliştirilen teknolojik sistemlerle donatılmış dronlar, güvenli uçuş ve yüksek manevra kabiliyeti sağlıyor. Şirket, Türk teknolojisinin dünya çapında tanınmasını ve ihracatını daha da artırmayı hedefliyor.
Arthur Hayes, Bitmex’in eski CEO’su, son podcast yayınında Bitcoin ve Dogecoin için çarpıcı tahminlerde bulundu. Hayes, 2024 yılı sonunda Bitcoin’in 100.000 dolara, 2025’in sonunda ise 250.000 dolara ulaşabileceğini öngörüyor. Bu tahminin arkasında, dünya genelinde artan enflasyon ve ekonomik teşvik önlemlerinin etkisi bulunuyor. Hayes, Bitcoin'in geleneksel finansal sistemlere karşı değer koruma aracı olarak daha fazla benimsenmeye başlayacağını belirtiyor. Ayrıca, kripto para birimlerinin geleneksel yatırımlara alternatif olarak daha geniş bir yatırımcı kitlesi tarafından tercih edileceğini ifade ediyor. Hayes'e göre, dijital para birimlerinin giderek yaygınlaşması ve güvenli liman olarak görülmesi, Bitcoin gibi kripto paralara olan talebi artıracak.
Bununla birlikte, Hayes, yatırımcılara dikkatli olmaları gerektiğini de vurguluyor. Kripto para piyasalarının volatilite açısından riskli olduğuna dikkat çeken Hayes, duygusal tepkilerle alınan yatırım kararlarının yanıltıcı olabileceği konusunda uyarıyor. Özellikle yatırımcıların piyasa heyecanına kapılmamaları ve bilinçli bir strateji izlemeleri gerektiğini belirtiyor. Hayes, yatırımcıların sadece potansiyel kazançları değil, aynı zamanda çıkış stratejilerini de planlamaları gerektiğini savunuyor. Son olarak, geçmişte yaşanan kripto çöküşlerinin piyasadaki dalgalanmayı gözler önüne serdiğini hatırlatarak, riskleri minimize etmek adına daha temkinli bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini belirtiyor.
BİST
#BRSAN - Birleşme İşlemleri Şirketin, BMB Holding'in tüm aktif ve pasifinin bir bütün halinde "devir alınması" suretiyle birleşilmesi işlemine ilişkin hazırlanan "Duyuru Metni"ne onay verilmesi talebi SPK tarafından olumlu karşılandı.
#PARSN - Yeni Dövme Yöntemi Gaz türbinli uçak motorlarında türbin diski olarak kullanılan, nikel bazlı süper alaşım Waspaloy'un dövme işlemi, Türkiye'de ilk kez "Sıcak Kalıp Dövme" yöntemiyle şirket tarafından başarıyla gerçekleştirildi.
#ULKER - Genel Kurul İşlemleri Şirketin bir kısım yurt dışı iştirak paylarının, işletme bütünlüğünü bozmayacak şekilde, kül halinde, sermayesine %100 iştirak edilen Taygeta Gıda tarafından devralınması suretiyle iştirak modeliyle kolaylaştırılmış usulde kısmi bölünmesine ilişkin teklifin görüşülmesi için 24 Aralık'ta olağanüstü genel kurul düzenlenecek.
#CWENE - Birleşme İşlemleri %100 bağlı ortaklık Ereğli Organizasyon'un devralma yoluyla kolaylaştırılmış usulde birleştirilmesine ilişkin talep Sermaye Piyasası Kurulu tarafından onaylandı.
#AVGYO - Maddi Duran Varlık Kiraya Verilmesi Samsun'da bulunan iki adet akaryakıt istasyonunun MEPET'e aylık 130.000 TL+KDV bedel üzerinden 1 yıllığına kiraya verilmesine karar verildi.
#GEREL - Yeni İş İlişkisi Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Petrofac'tan firmanın çeşitli projeleri için Kablo Kanal ve sair ilgili ekipman ihtiyaçlarının tedarik edilmesine yönelik 2.950.000 dolar tutarlı sipariş alındı.
#FENER - Lisans Sözleşmesi Süre Uzatımı Hakim ortak Fenerbahçe Spor Kulübü'ne ait olan "Fenerbahçe" markasının, şirketin ana faaliyeti için zorunlu bir unsur olması hususu dikkate alınarak, Kulüp ile imzalanan Lisans Sözleşmesi süresinin 2033'ten 2044'e kadar uzatılmasına karar verildi.
#FONET - Yeni İş İlişkisi Samsun İl Sağlık Müdürlüğü ile 36 ay süreli "Hastane Bilgi Yönetim Sistemi Hizmet Alımı" sözleşmesi 99.731.118 TL bedelle imzalandı.
#ASELS - Sözleşme Değişikliği İmzalanması Savunma Sanayii Başkanlığı ile Hava Savunma Sistemlerinin üretimine yönelik 135.106.534 Euro ve 1.635.406.910 TL tutarında sözleşme imzalandı. Teslimatlar 2026 ve 2029 yılları arasında gerçekleştirilecek.
#LINK - Birleşme İşlemi Vitalis Teknoloji ile bir bütün halinde devralınması suretiyle şirket bünyesinde birleşilmesi için yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı. Ayrılma hakkı 356,45 TL fiyat üzerinden kullandırılacak.