- Tepe Noktası
- Posts
- 🦹🏽 Yapay zeka suçlular ve dolandırıcılar tarafından nasıl kullanılıyor?
🦹🏽 Yapay zeka suçlular ve dolandırıcılar tarafından nasıl kullanılıyor?
Türkiye Romanya arasında imzalanan anlaşmalar, Morgan Stanley'nin TCMB faiz kararı beklentisi ve daha fazlası...
Günaydın.
22 Mayıs Çarşamba Tepe Noktası Bülteni’ni 11 dakikada okuyabilirsin.
Bugünün Türkiye gündeminde Türkiye ile Romanya arasında imzalanan 6 anlaşma, Morgan Stanley’nin TCMB faiz kararına ilişkin beklentisi ve ABD Hazine Bakanı’nın Türkiye’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlarını ihlal ettiğine dair uyarısı bulunuyor.
Borsa İstanbul’da bugün 1 şirket talep toplamaya başlayacak.
Bugünün teknoloji haberlerinde ise MIT Technology Review’ın üretken yapay zekanın suçlular tarafından nasıl kullanıldığı üzerine hazırladığı haberi yazdık.
Keyifli okumalar.
🟢 | USD/TRY | 32,1994 | %0,14 |
🟥 | EUR/TRY | 34,9634 | %-0,01 |
🟢 | BIST 100 | 10.895,25 | %1,14 |
🟢 | BIST 30 | 11.956,02 | %2,29 |
🟢 | ALTIN | 2.507,26 | %0,17 |
🟥 | BTC/USD | 69.673,20 | %-2,46 |
BİST 100 endeksi, dünkü seansını yüzde 1.45 artışla, 10.895,25 puandan kapattı. Gün içerisinde en düşük 10.751,98, en yüksek 11.088,01 puanı gören BİST 100 endeksi, bir önceki günkü kapanışının 155.68 puan üzerine çıktı. Endeksin dolar bazında değeri ise 338.22$ seviyesinde bulunuyor.
TÜRKİYE GÜNDEMİ
Türkiye ile Romanya arasında sosyal güvenlik anlaşmasının uygulanması, şehircilik alanında işbirliği, turizm alanında işbirliği, kobilerin desteklenmesi, kolluk personelinin eğitimi ve diplomatik temsilcilik mensuplarının aile fertlerinin gelir getirici işlerde çalışabilmelerine yönelik toplam 6 adet anlaşma imzalandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan iki ülke arasındaki karşılıklı ticaret hacminin 2 yıl üst üste 10 milyar dolar seviyesini aştığını ve hedefin 15 milyar dolara ulaşmak olduğunu açıkladı.
Morgan Stanley, Perşembe günü yapılacak olan PPK toplantısı sonrasında açıklanacak olan faiz kararına ilişkin beklentisini paylaştı. Morgan Stanley ekonomisti Hande Küçük’ün kaleme aldığı notta TCMB’nin politika faizini değiştirmeyerek yüzde 50’de tutacağı öngörüldü.
ABD Hazine Bakanı Yellen, Rusya’ya yönelik ABD yaptırımlarını en endişe verici şekilde ihlal eden ülkelerin Türkiye, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri olduğunu belirtti ve Avrupalı banka yöneticilerinden Rusya’nın yaptırımlardan kaçma girişimlerine daha fazla dikkat gösterme çağrısı yaptı.
DÜNYA GÜNDEMİ
Dünya Bankası, Karbon Fiyatlandırmasının Durumu ve Eğilimleri 2024 raporunu yayınladı. Dünyadaki karbon fiyatlandırmasına ilişkin gelişmelerin ele alındığı raporda, karbon fiyatlandırma gelirlerinin geçen yıl artmaya devam ederek ilk kez 100 milyar dolar eşiğini aştığı belirtildi. Raporda küresel karbon fiyatlandırması sonucu sağlanan gelirin 2023’te 104 milyar dolarlık rekor seviyeye ulaştığı açıklandı.
BloombergNEF, Yeni Enerji Görünümü raporunu yayınladı. Rapora göre karbon nötr dünya için 24,1 trilyon dolar gerekiyor. 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmak için dünyanın şebeke ağını neredeyse ikiye katlayarak 111 milyon kilometreye çıkarması gerekecek. Böyle bir revizyonun fiyatı, hedefe ulaşmak için yenilenebilir enerjiye yapılan 22,7 trilyon dolarlık harcamaya kıyasla yaklaşık 24,1 trilyon dolar olacak.
Avrupa Birliği’nin 2023 yılında 43 milyar euroluk bütçeyle açıkladığı Avrupa Çip Yasası kapsamında Avrupa’nın önde gelen araştırma laboratuvarları 2,5 milyar euro tutarında önemli bir mali destek almaya hazırlanıyor. Finansmanın, gelişmiş bilgisayar çiplerinin geliştirilmesi ve test edilmesine adanmış bir pilot hattın kurulmasını kolaylaştırması bekleniyor.
BİST
Haftanın halka arzlarından Onur Yüksek Teknoloji A.Ş. bugün itibarıyla talep toplamaya başlayacak. 22-23 Mayıs tarihlerinde talep toplayacak olan şirket 49,50 TL fiyat ile eşit dağıtım yöntemiyle arz olacak. ONRYT kodu ile işlem görecek olan şirketin halka arz büyüklüğü ise 976 milyon TL olarak açıklandı.
BAE merkezli First Abu Dhabi Bank’ın Yapı ve Kredi Bankası’nı (YKNBK) satın almak istediğine yönelik haberlerin ardından Yapı ve Kredi Bankası hisseleri dün Borsa İstanbul’da yükselişe geçti. Koç Holding A.Ş. tarafından yapılan KAP açıklamasında medyaya yansıyan konuyla ilgili olarak ön görüşmelerin devam ettiği, ancak kamuya açıklama yapılmasını gerektirecek nitelikte bir gelişme bulunmadığı belirtildi.
Geçtiğimiz günlerde medyada demir-çelik sektöründe faaliyet gösteren 2 şirkete toplamda 7 milyar TL tutarında bir vergi cezası kesildiği haberlerinin ardından Kocaer Çelik (KCER) ve Oyak Maden Metalurji Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Ereğli Demir ve Çelik (EREGL) ve İskenderun Demir ve Çelik (ISDMR) kendilerinin bu cezalarla bir ilgileri olmadığını duyurdu.
Oyak Çimento (OYAKC), sermayesinin 1,3 milyar TL’den %290 artışla 4,9 milyar TL’ye yükseltilmesine karar verdiğini bildirdi.
Sanica Isı (SNICA), şirket sermayesini 135 milyon TL’den &344,44 oranında bedelsiz olarak 600 milyon TL’ye yükselteceğini açıkladı.
Reeder Teknoloji (REEDR), JollaBoys ile yapay zeka ürünleri konusunda işbirliği sözleşmesi imzaladığını duyurdu.
DÜNYA
Microsoft, Build geliştirici konferansı öncesinde yapay zeka özelliklerine sahip yeni kişisel bilgisayar kategorisini tanıttı. Şirketin Redmond’daki kampüsünde düzenlenen bir etkinlikte Copilot+ adı verilen bilgisayarlar tanıtıldı ve bu bilgisayarların Acer ve Asustek Computer’ında aralarında bulunduğu bir dizi üreticiyle birlikte satılacağı belirtildi.
Fransız ilaç üreticisi Sanofi, yapay zeka kullanımı yoluyla ilaç geliştirme projelerini güçlendirmek için Microsoft destekli yapay zeka devi OpenAI ve Formation Bio ile işbirliği yaptığını açıkladı.
Üretken yapay zeka, kimlik avı, dolandırıcılık ve kişisel bilgileri toplamayı her zaman olduğundan daha kolay hale getirdi. Güvenlik şirketi Trend Micro’nun kıdemli araştırmacısı Vincenzo Ciancaglini, üretken yapay zekanın kötü niyetli aktörlerin her zamankinden çok daha verimli ve uluslararası düzeyde çalışmasına olanak sağlayan yeni ve güçlü bir araç seti sağladığını söylüyor. MIT Technology Review, bu suçluların yapay zekayı nasıl kullandıklarını inceledi.
MIT Technology Review’a göre bu yöntemlerin başında çevrimiçi dolandırıcılık geliyor. ETH Zürih’te yapay zeka güvenlik araştırmacısı olan Mislav Balunovic, şu anda suçlular arasında üretken yapay zekanın en çok insanları hassas bilgilerini ifşa etmeleri için kandırmayı içeren kimlik avı için kullanıldığını söylüyor. GoMail Pro gibi spam üreten hizmetlere ChatGPT’nin mağdurlara gönderdikleri mesajları tercüme etmesi ve iyileştirmesi için entegre edildiği belirtiliyor. OpenAI, modellerinin kötüye kullanımını engellemek için önemli çalışmalar yapsa da henüz yeterli değil. Bundan birkaç yıl önce birinin mağdura küçük bir ön ödemeyle büyük miktarda para vaat ettiği sözde Nijerya Prensi dolandırıcılıkları, mesajlardaki dilin dilbilgisi hataları ve anlatım bozukluklarıyla dolu olması nedeniyle kolayca fark edilebiliyorken bugün yapay zeka araçlarının kullanımıyla birlikte bu dolandırıcılıkları anlamak her geçen gün daha da zorlaşıyor.
Suçluların kullandığı bir diğer yöntem Deepfake ses dolandırıcılığı. Üretken yapay zeka, yapay görüntü, video ve seslerin her zamankinden daha gerçekçi olmasına olanak sağladı. Deepfake videoların insanlar tarafından fark edilmesi daha kolay olsa da örneğin sosyal medyadan alınmış birkaç saniyelik bir ses ile ses klonlama yöntemi oldukça ucuz ve fark edilmesi zor bir yöntem. ABD’de yakın zamanda insanların sevdiklerinden kaçırıldıklarını belirten ve serbest bırakılmaları için para istenen çağrılar aldığı ve ses klonlamanın dolandırıcılıkta kullanıldığı vakalar ortaya çıktı.
Suçluların yapay zeka araçlarını kullandıkları bir diğer alan da kimlik kontrollerini atlama süreci. Bankalar veya kripto para borsaları zaman zaman müşterilerinin gerçek kişiler olduklarını doğrulamak için kamera önünde fiziksel bir kimlik belgesi tutarken kendi fotoğraflarını çekmelerini talep ediyor. Ancak dolandırıcılar, sahte veya çalıntı bir kimlik sunarak gerçek bir kişinin yüzünün üzerine deepfake bir görüntü yerleştiren uygulamaları Telegram gruplarında satmaya başladılar. Bu yöntemler ise oldukça kolay ve kullandıkları teknikler başka birinin yüzünün sizin yüzünüzle değiştirildiği Instagram filtrelerine benziyor.
Suçluların yapay zeka araçlarını kullandığı başka bir yöntem de Jailbreak hizmetleri. Bugün kullandığımız yapay zeka araçlarına nasıl bomba yapılacağını sorarsanız detaylı bir yanıt almanız oldukça zor. Bunun nedeni yapay zeka şirketlerinin modellerinin zararlı veya tehlikeli bilgiler yaymasını engellemek için çeşitli önlemler alıyor olması. Jailbreak ise kullanıcıların AI sistemini manipüle ederek yapay zeka şirketlerinin belirlediği politikaları ihlal eden çıktılar üretmesine olanak sağlıyor. Jailbreak hizmetleri ise güvenlik mekanizmalarını aşmak için varsayımsal veya farklı dillerde sorular sormak gibi hileler kullanıyorlar.
MIT Technology Review, son olarak suçluların yapay zeka araçlarını Doxxing amacıyla kullandıklarını belirtiyor. Doxxing, bir kişi hakkında gerçek adı, adresi, telefonu ve finansal veya kişisel bilgileri gibi tanımlayıcı bilgileri çevrimiçi ortamda ifşa etmek anlamına geliyor. Yapay zeka dil modelleri, kişisel veriler de dahil olmak üzere çok miktarda internet verisi üzerinde eğitiliyor ve suçlular birinin kişisel bilgilerini açığa çıkarabilmek için yapay zeka dil modellerini kullanıyorlar.
Tüm bu suç ve dolandırıcılık yöntemlerinin engellenebilmesi için şirketlerin veri koruma ve güvenliğe yatırım yapması gerekiyor. Bireysel olarak bizlerin de bu tehlikelerin farkında olmamız, çevrimiçi paylaşımlar yaparken iki kere düşünmemiz ve kişisel bilgilerimizin dil modellerinde kullanılması konusunda net bir bilgimiz olması önem taşıyor. MIT Technology Review’ın yazısına buradan erişebilirsiniz.
Yarın görüşmek üzere.